Radiograf forbereder udstyr til undersøgelse

Vores opgaver

Røntgen og Skanning

Røntgen og Skanning foretager årligt omkring 120.000 billeddiagnostiske undersøgelser fordelt på årets 365 dage og døgnets 24 timer.

På afdelingen er der radiografer, læger, sekretærer, serviceassistenter samt studerende og elever.

Radiografer producerer billedmateriale af patienterne ud fra de problemstillinger, patienten har, eller hvilke sygdomme, vi har mistanke om. I Røntgen og Skanning laver vi røntgenundersøgelser, dexa-skanninger, CT-skanninger, MR-skanninger og ultralydsundersøgelser –og behandling. Vi laver billedmateriale af alt fra slidgigt, frakturer til forskellige kræftformer. Billedmaterialet bruges af lægerne til at diagnosticere patienterne. 

Vi har både akutte og planlagte undersøgelser i afdelingen, og vi undersøger både indlagte patienter samt borgere, der bliver undersøgt eller behandlet uden at være indlagt. 

Laboratorieenheden

I Laboratorieenheden møder du bl.a. bioanalytikere, læger, biokemikere og lægesekretærer, der alle arbejder sammen om at levere analysesvar og undersøgelser af højeste kvalitet til gavn for patienter og borgere. Vi samarbejder dagligt med læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, jordemødre og flere andre sundhedsprofessionelle, både på hospitalet og uden for det.

Laboratorieenheden har to specialer, som man kan komme i erhvervspraktik i:

Blodprøver og Biokemi

Blodprøver og Biokemi er bemandet døgnet rundt alle 365 dage om året. Vi foretager årligt ca. 5,5 mio. analyser på blod, urin og andre kropsvæsker. Analyserne hjælper lægerne til at stille diagnoser, behandle og overvåge deres patienters tilstand.

Vi tager blodprøver og optager hjertekardiogrammer på akutte, indlagte og ikke-indlagte patienter på hospitalet, og så kører vi ud til svage og ældre borgere i deres hjem, når de ikke kan komme til os.

Patologi

På Patologi modtager vi årligt ca. 30.000 vævsprøver. Det kan f.eks. være små hudprøver eller stykker af tarm. Vi modtager også ca. 100.000 celleprøver, som f.eks. kan være væske fra hulrummet omkring lungerne.

Bioanalytikerne forbehandler og farver celler og væv, inden afdelingens læger eller nogle af bioanalytikerne kan undersøge det i mikroskoper. Undersøgelserne kan f.eks. give svar på, om patienten har kræft.

Din praktik

Bioanalytikere med blodprøver og smil på læben

Hvis du vælger temaet Undersøgelser og prøver, kommer du enten i et forløb i Røntgen og Skanning eller i et forløb i Laboratorieenheden.

I forløbet på Røntgen og Skanning vil du følges med en radiograf og få muligheden for, at opleve en hverdag, hvor højteknologisk udstyr kombineres med omsorg og pleje for patienten. Du kommer i forløbet til at se ultralyd, røntgen, CT- og MR-skanninger. Du får med andre ord mulighed for at se ind i menneskekroppen og se det, andre ikke ser.

I forløbet på Laboratorieenheden vil du følges med en bioanalytiker og opleve en hverdag, hvor patientkontakt kombineres med højteknologiske automatiserede apparater og robotløsninger. Så hvis du er interesseret i teknologi, IT og menneskekroppen så er bioanalytikerfaget lige noget for dig!

Læs om uddannelsen

Hvis du er interesseret i at læse om uddannelsen til henh. radiograf og bioanalytiker, kan du starte på vores sider på hospitalets hjemmeside:

Uddannelse til bioanalytiker

Uddannelse til radiograf

Mødetider og arbejdstøj

Mødetider

Mødetiden i Røntgen og Skanning er kl. 8.00-15.00 (tirsdag), 7.30-15.00 (onsdag) og 9.00-15.00 (torsdag). 

Mødetiden i Laboratorieenheden - Blodprøver og Biokemi er kl. 7.00-15.00.

Mødetiden i Laboratorieenheden - Patologi er kl. 8.00-14.30.

Arbejdstøj

Du skal møde i uniform. Den får du udleveret på hospitalet. Medbring selv sko, der sidder godt fast på foden og er behagelige at gå og stå i en hel dag.

Mad og drikke

Der er forskellige varme drikke og koldt vand, som du frit kan tage, når du er ude i afdelingen.

Medbring gerne en madpakke eller køb mad i kantinen til frokost. Her kan du købe mad fra buffeten eller en færdiglavet sandwich. Regn med en pris på 20-35 kroner for en frokost.

Første dag giver hospitalet frokost i Kantinen, så den dag behøver du ikke at tænke på frokost.

Se åbningstider og betalingsmetoder på siden om Kantinen

Se info om hospitalskiosken

Syg eller forsinket

Hvis du er syg eller bliver forsinket, skal du kontakte det sted, du er i praktik. Se kontaktoplysninger for de forskellige steder:

Laboratorieenheden - Blodprøver og Biokemi

Kontakt enheden på tlf. 78 42 23 21 mellem kl. 6.30-6.45. Telefonen er kun åben i dette tidsrum.

Laboratorieenheden - Patologi

Kontakt enheden på tlf. 78 42 35 29. Telefonen er åben fra kl. 7.00.

Røntgen og Skanning

Kontakt afdelingen på tlf. 78 42 06 10 efter kl. 7.30.