Om uddannelsen

Uddannelsen til bioanalytiker er en mellemlang videregående uddannelse, som varer 3½ år. Uddannelsen består af 7 semestre af 20 uger og veksler mellem teoretisk og klinisk uddannelse.

Den kliniske del af uddannelsen kan foregå i praktik i Laboratorieenheden på Regionshospitalet Randers.

Læs mere om uddannelsen til bioanalytiker

Uddannelsens praktiske og teoretiske del

Som bioanalytiker er formålet med professionen varetagelse og sikring af bioanalytiske opgaver og kvalitet inden for det laboratoriemedicinske, diagnostiske og sundheds- og informationsteknologiske område til gavn for borgeren, patienten og samfundet.

Arbejdet består hovedsageligt i at understøtte klinikernes diagnosticering, behandling og monitorering af borgere og patienter på tværs af sundhedsvæsenets sektorer, offentligt som privat.

Patienten skal være i centrum for bioanalytikerens arbejde og det væsentligste fokus er “det rette svar på den rette patient til den rette tid”.

Bioanalytikere arbejder primært i ét af de fem hospitalsspecialer:

  • Blodprøver og Biokemi
  • Patologisk Anatomi
  • Blodbank og Immunologi
  • Klinisk Mikrobiologi
  • Nuklearmedicin

Derudover arbejder bioanalytikere hos praktiserende læger, på private klinikker, i medicinal og medico-tekniske firmaer samt på universiteter inden for forskningsområdet.

Klinisk uddannelse

Indhold

40 % af bioanalytikeruddannelsen består af klinisk undervisning, hvor du primært lærer bioanalytikerpraksis ved at deltage i bioanalytikeres daglige arbejde, suppleret med refleksion over og sammenkobling mellem den lærte teori og de tilegnede kliniske færdigheder.

Formål

Den kliniske uddannelse er tilrettelagt i tæt samarbejde mellem den teoretiske uddannelse og de øvrige praktiksteder tilknyttet bioanalytikeruddannelsen i Aarhus med det formål at sammenkoble teori og praksis.

Formålet med den kliniske undervisning er, at den studerende i løbet af uddannelsen bliver i stand til selvstændigt at varetage bioanalytikerfaglige kerneopgaver og indgå i samarbejde monofagligt, tværprofessionelt og tværsektorielt.

Undervisningsformer

I den kliniske uddannelse tages der udgangspunkt i semesterets temaer og læringsmål.

Undervisningen er dialogbaseret og indebærer demonstration, instruktion, observation, supervision, vejledning og refleksion. Bioanalytikerstuderende mødes på tværs af semestre og specialer som en del af projektarbejde og i studieunits.

Teoretisk undervisning varetages af bioanalytikerundervisere, mens den praktiske læring opnås ved deltagelse i den daglige drift af laboratoriet, hvor den studerende vil følge en uddannet bioanalytiker i dennes arbejdsfunktion.

Denne praktiske læring kan også forekomme i aften- og nattevagter på døgnbemandede specialer.

Laboratoriespecialer

I Laboratorieenheden på Regionshospitalet Randers håndteres og analyseres prøver fra Region Midtjyllands borgere og patienter, som deltager i screeningsprogrammerne for hhv. colon og cervix cancer. Derfor vil der som studerende på Laboratorieenheden være et stort fokus på det tværprofessionelle samarbejde med de involverede afdelinger.

Der er mulighed for klinisk uddannelse på hhv. Laboratorieenheden - Blodprøver og Biokemi eller Laboratorieenheden – Patologi. Derudover arbejdes der med udveksling af studerende på tværs af sundhedsfaglige professioner og sektorer.

Organisering af klinisk undervisning

Varetagelse af undervisning

På Regionshospitalet Randers er det to bioanalytikerundervisere, der varetager den overordnede planlægning og didaktiske tilrettelæggelse af den kliniske uddannelse.

Undervisning, oplæg og projektuger

Undervisningen veksler mellem traditionel tavleundervisning og oplæg fra studerende om udvalgte bioanalyser. De studerende arbejder sammen på tværs af specialerne i projektuger med fokus på udvalgte organer og de tilhørende bioanalyser.

Studieunits

Der er løbende mulighed for fælles refleksion og erfaringsudveksling i studieunits. Her er der ligeledes mulighed for at drøfte etiske dilemmaer, undringer, udfordringer og dele gode oplevelser.

Underviserne ønsker at skabe grobund for netværksdannelse og fællesskabsfølelse på tværs af semestre og specialer.

Kvalitetssikring af uddannelsesforløbet

De uddannelsesafdelinger der varetager klinisk uddannelse af bioanalytikerstuderende skal opfylde kriterierne fastsat af VIA University College. 

Som afslutning på den kliniske uddannelse på alle semestre slutevaluerer bioanalytikerunderviseren det kliniske uddannelsesforløb sammen med de studerende.

På lange semestre gennemføres derudover også en midtvejsevaluering af det kliniske uddannelsesforløb. Bioanalytikerunderviserne anvender aktivt disse evalueringer til fortsat udvikling og forbedring af de kliniske forløb.

Praktisk information

Der er gode tog- og busforbindelser til Regionshospitalet Randers.

Det er muligt at få tilskud til din daglige transport mellem din bopæl og dit klinik-/uddannelsessted. Kontakt studievejlederne på din uddannelse for mere information om dette.

Da der er betalingsparkering for ansatte og studerende på Regionshospitalet Randers, er det muligt at bestille p-licens med rabat.

Din bioanalytikerunderviser kan hjælpe med dette den første dag. Du kan også læse mere om parkering her 

Kontakt

Bioanalytikerunderviser i Laboratorieenheden - Patologi

Pernille Pedersen

Tlf. 78 42 24 32
Mail: pernipde@rm.dk

Bioanalytikerunderviser i Laboratorieenheden - Blodprøver og Biokemi

Anne Louise Christensen

Tlf. 78 42 23 25
Mail: anlchi@rm.dk

Adresse

Uddannelse 
Regionshospitalet Randers 
Østervangsvej 70, 2. sal 
8930 Randers NØ

Mail

Skriv en mail til Uddannelses funktionspostkasse:

Send mail til Uddannelse