Ernæring og Sundhed
Du kan komme i praktik i Patientkøkkenet, hvis du har Fødevarer og Ledelse eller Klinisk diætetik som studieretning på uddannelsen i Ernæring og Sundhed.
Om uddannelsen
Opbygning
Ernæring og Sundhed er en professionsbachelor, der tager 3,5 år. Uddannelsen er opdelt i en basisdel og en studieretningsdel.
Du kan komme i praktik på Regionshospitalet Randers, hvis du vælger Fødevarer og ledelse eller Klinisk diætetik som studieretning.
Fødevarer og ledelse
Den studerende vil blive præsenteret for produktionen, samt ledelsesfunktionen.
Selve forløbet af praktikken tilrettelægges individuelt med praktikvejlederen i køkkenet, så den studerende får mest muligt udbytte af perioden.
Der vil dog være mulighed for at have en mere projektorienteret praktik, hvis dette ønskes.
Der vil også være mulighed for at tage sin afsluttende bachelorpraktik i køkkenet.
Klinisk diætetik
Som studerende vil du være med til diætbehandlingen af patienter, samt selvstændigt optage kostanamnese (kostregistrering).
Selve forløbet af praktikken tilrettelægges individuelt med vores praktikvejleder, så du som studerende får mest mulig udbytte af perioden.
Køkkenets funktionsområder
Om funktionsområderne
Køkkenet er inddelt i flere mindre områder, såsom koldafdeling, varm produktion, diætafdelingen, bager, grønttilberedning, slagter og opvask.
Hvert område har egne adskilte arbejdsopgaver, men alle områder arbejder sammen som en helhed.
Der er udarbejdet menuplaner, som sæsonmæssigt er forskellige af hensyn til miljøet. Der tages også hensyn til særlige menúer ved højtider.
Maden laves fra bunden, og der købes fortrinsvis uforarbejdede råvarer. Køkkenet laver derudover marmelade, pesto, sylter asier, drueagurker og rødbeder mm.
Grønttilbedredningen
I vores grønttilberedning forarbejdes størstedelen af dagens grøntsager, som bl.a. bruges til salater, råkost, pynt til smørrebrød og grønt til den varme produktion.
Slagteren
Vores slagtere får leveret halve grise og kvarte okser, der bruges til klargøring af dagens menúer samt tilberedningen af rullepølser, spegepølser, medisterpølse, leverpostej og lignende.
Bageriet
Vores bageri bager hovedparten af alt brød til produktionen. Det er f.eks. franskbrød, småkager, wienerbrød, skærekager, tærte- og pizzabunde.
Vi går op i kvalitet og økologi
Mad fra bunden
Det er Patientkøkkenets holdning, at kvalitet hænger sammen med brugen af gode sunde økologiske råvarer.
Det fagprofessionelle personale sætter en ære i at lave sund og velsmagende mad fra bunden. Der skal være saft, kraft og smag i vores hjemmelavede mad.
Patientkøkkenet har en varmholdt produktion. Derfor tilberedes den frisklavede menú lige op til spisetidspunktet.
Læs om Patientkøkkenets mål og visioner
Kvalitet
Vi har egen slagterafdeling, der får halve grise, kvarte okser og hele fjerkræ hjem, som vi selv udskærer. Derved kan vi undgå falske kødandele i form af proteinprodukter, sener, kirtler og tumblede produkter i vores hjemmelavede mad.
Når vi tilbereder maden fra bunden, kan vi også sikre os, at kødet har den rette struktur og konsistens.
Grøntsagerne forarbejder vi selv, da vi mener at smagen og konsistensen kommer bedst frem på den måde. Desuden koger vi æg, skærer osten i skiver og laver salaterne selv.
Økologi
Økologi er en meget vigtig kvalitet for os, idet vi gerne vil bruge gode sunde råvarer og tager hensyn til miljøet og dyrevelfærd.
Patientkøkkenet har som det første sygehus fået tildelt det økologiske spisemærke i guld (90 - 100 % økologi).
Vi arbejder løbende med at øge andelen af økologi i vores produktion og den er på nuværende tidspunkt 98 % økologisk.
Både vores slagter og bageri har fået tildelt det røde økomærke og er derfor 100 % økologiske.