Patientflow

Overflytning fra Akutafdelingen

Medicinsk Afdeling har overvejende akutte patienter indlagt. Patienterne overflyttes typisk fra Akutafdelingen i tidsrummet kl. 07-23. Enkelte patienter overflyttes dog om natten. Derudover indlægges der patienter fra afdelingens egne klinikker samt fra andre afdelinger og hospitaler. 

Håndtering af belægningssituationen, Regionshospitalet Randers (e-Dok) 

Klinisk koordinator

Melding af patienter foregår altid via koordinatoren. I dagvagten varetages koordinatorfunktionen af en klinisk koordinator, som bevarer overblikket over belægningen i afsnittet, varetager optimering af patientflow, sikrer korrekt fremmøde samt kompetencefordeling og er sparringspartner for kollegerne.

I de øvrige vagter aftales det, hvem der har bedst mulighed for at varetage koordinatorfunktionen sammen med sin øvrige funktion.

Modtagelse af patienter

Overflytningen aftales med flowkoordinatoren i Akutafdelingen. Flowkoordinator har overblikket over alle indlagte patienter på hele hospitalet og fordeler patienterne mest hensigtsmæssigt.

Tavlemøder og stuegang

Tavlemøder

I alle medicinske sengeafsnit afholdes der på hverdage tværfaglige tavlemøder kl. 8.50 til senest kl. 9.15 (torsdag dog kl. 09.05- 9.15). 

Det er forskelligt, hvem der deltager på tavlemøderne. Det kan bl.a. være medicinske læger, klinisk koordinator, stuegangsgående sygeplejersker og oversygeplejerske. Formålet med møderne er, at

  • sikre hensigtsmæssig fordeling af stuegangsressourcerne, herunder prioritering af hastende arbejdsopgaver og udskrivelser
  • sikre stuegangspersonalet overblik over det samlede sengeafsnit.

Stuegang

Stuegangen foregår løbende fra kl. 9.30-15.00 på hverdage. Aften, nat og weekend er der behovsstuegang.

Dokumentation

Dokumentation foregår i den elektroniske patientjournal (MidtEPJ). Styring af flow og arbejdsplanlægning foregår i Klinisk Logistik Anywhere. 

Du har adgang til begge systemer via Citrix. 

e-Dok

E-Dok er Region Midtjyllands dokumenthåndteringssystem, der samler politikker, retningslinjer, instrukser og supplerende dokumenter på én fælles platform. Her kan du finde de vejledninger, du skal bruge i det daglige arbejde. Du vil få introduktion til e-Dok som en del af dit introduktionsprogram.

Vi anbefaler, at du abonnerer på nyheder som f.eks. instrukser og retningslinjer, så du kan holde dig ajour med ændringer og nye dokumenter. Du kan også gemme dokumenter, som anvendes ofte, så du hurtigt kan genfinde disse.

Du kan tilgå e-Dok hjemmefra på e-dok.rm.dk

Du kan også hente app'en "e-Dok2Go", se app'ens logo:

Algoritmer

TOKS

Patienterne bliver observeret ud fra TOKS (Tidlig Opsporing af Kritisk Sygdom). TOKS er en systematisk måling af vitale værdier (respirationsfrekvens, saturation, blodtryk, puls, temperatur og bevidsthedsniveau) samt reaktion på afvigende værdier.

Formålet med TOKS er bl.a. at identificere patienter, hvis tilstand forværres, og handle på afvigende værdier ud fra en algoritme. Dette medvirker hurtig indgriben for at forebygge forværring af patientens tilstand samt alvorlige komplikationer.

ABCDE-metoden

Afdelingen arbejder med implementering af ABCDE-metoden:

  • A = Airways (luftveje)
  • B = Breathing (vejrtrækning)
  • C = Circulation (kredsløb)
  • D = Disability (neurologisk status)
  • E = Exposure (eksponering).

ABCDE-metoden er et effektivt redskab til en hurtig, struktureret gennemgang af kritisk syge patienter med henblik på prioritering af behandlingstiltag, så det mest livstruende behandles først. Metoden kan anvendes af alle sundhedsprofessionelle og forudsætter ikke kendskab til patientens grundsygdom eller vanlige helbredstilstand.

ISBAR

Vi bruger ISBAR til at kommunikere med hinanden, specielt ved telefonisk kontakt, da ISBAR hjælper med, at man systematisk får fortalt relevante informationer videre.

  • I = Identifikation
  • S = Situation
  • B = Baggrund
  • A = Analyse
  • R = Råd

AVPU

AVPU anvendes i akutte situationer, hvor man også kunne bruge Glasgow Coma Scale, GCS.

  • A = Awake
  • V = Verbal
  • P = Pain
  • U = Unresponsive