Laboratorieenheden - Blodprøver og Biokemi

Laboratorieenheden Blodprøver og Biokemi er et afsnit med 3 driftsområder; kemi og immunkemi, hæmatologi og koagulation samt regionsfunktion inden for tarmkræftscreeningsprogrammet.

Derudover har afsnittet blodbanksfunktion med donortapning i Grenaa Sundhedshus og i Randers Sundhedscenter på Thors Bakke samt blodprøvetagning på 5 geografiske lokaliteter.

Blodprøver og Biokemi er et velfungerende afsnit med højt aktivitetsniveau og ISO-akkrediteret siden 2004. Den samlede analyseproduktion er på ca. 5 millioner analysesvar om året.

Blodprøver og Biokemi servicerer de kliniske afdelinger på Regionshospitalet Randers og områdets praktiserende læger.

I Laboratorieenheden Blodprøver og Biokemi er der ansat læger, bioanalytikere, sygeplejersker, lægesekretærer og Kemikere, i alt ca. 85 medarbejdere.

Se vores information til rekvirenter

Se Blodprøvetagningens information til borgerne

Se Bloddonortapningens information til borgerne

Laboratorieenheden - Patologi

Laboratorieenheden - Patologi har en produktion på ca. 30.000 histologiske og ca. 90.000 cytologiske prøver årligt. Læs mere om opgaverne inden for cytologi og histologi nedenfor.

Afdelingen har regional centerfunktion for screening mod livmoderhalskræft.
Afdelingen deltager desuden i screeningsprogrammet mod tarmkræft og har centerfunktion for undersøgelse af tarmresektater med coloncancer.

Patologi betjener regionshospitalerne i Randers og Horsens samt Grenaa Sundhedshus og de praktiserende læger og speciallæger fordelt i navnlig den østlige del af Region Midtjylland, men i forbindelse med screeningsprogrammet for livmoderhalskræft betjenes alle praktiserende læger i Region Midtjylland.

Derudover varetager afsnittet hospitalets kapelfunktion.

I Laboratorieenheden Patologi er der ansat læger, molekylærbiolog, lægesekretærer og bioanalytikere, i alt ca. 45 medarbejdere.

Se Kapellets information til borgerne

Cytologi

Hovedparten af de cytologiske prøver er celleprøver fra livmoderhalsen (cervixcytologi). Prøven tages hos praktiserende læger eller gynækologer; herunder de gynækologiske afdelinger på regionens hospitaler. Prøvematerialet indsendes i en bøtte med væske, som bevarer cellerne, til Laboratorieenheden - Patologi. Her registreres prøven i cytologisk laboratorium.

Prøven tages enten som led i forebyggelsen af livmoderhalskræft i programmet for livmoderhalskræftscreening eller i forbindelse med kontrol af celleforandringer. 

Celleprøven undersøges ved en HPV-test og/eller cellerne bliver vurderet i mikroskopet.

Se vores information til rekvirenter

Histologi

I histologisk laboratorium modtager vi vævsprøver, som kommer dels fra operationsafdelingerne på Regionshospitalerne Randers og Horsens, og dels fra praktiserende læger og speciallæger i vores optageområde.

Vævsprøverne bliver undersøgt både makroskopisk og mikroskopisk. Ved den makroskopiske undersøgelse beskrives vævet og udskæres til videre behandling.

Herefter bliver vævet indstøbt i paraffin og skåret i meget tynde snit, som monteres på objektglas. Disse farves, så patologerne kan vurdere snittene i mikroskop eller digitalt efter skanning.

Der kan være behov for ekstra farvninger, f.eks. for bakterier eller immunhistokemiske farvninger.

Diagnosesvaret på alle vore prøver sendes til den rekvirerende afdeling eller privatpraktiserende læge eller speciallæge.

Se vores information til rekvirenter

Følg os på sociale medier

Laboratorieenheden har profiler på henh. Instagram og LinkedIn.

Følg os på Instagram

Følg os på LinkedIn

Kontakt Laboratorieenheden

Telefon

Tlf. 78 42 23 05

Postadresse

Laboratorieenheden 
Regionshospitalet Randers 
Skovlyvej 15 
Randers NØ

Kontakt for rekvirenter

Se kontaktoplysninger for

Laboratorieenheden - Blodprøver og Biokemi

Laboratorieenheden - Patologi

Mail

Vær opmærksom på, at almindelig mail til en funktionspostkasse ikke er egnet til fortrolige oplysninger. Hvis du repræsenterer en virksomhed, anbefaler vi, at du sender din henvendelse via virk.dk. Alternativt kan du sende en mail til

Blodprøver og Biokemis funktionspostkasse: blodogbiokemi@randers.rm.dk

Sikker mail som privatperson

Med sikker mail sender du som privatperson via borger.dk, og dine oplysninger er dermed beskyttede.

Skriv en sikker mail til os (Hav dit MitID klar):

Send mail via borger.dk