20. august 2021

Tirsdag d. 31. august forsvarer Susanne Fogh Jørgensen sit ph.d. projekt, der har undersøgt, i hvilken grad anbefalingerne for opfølgning efter unormale screeningsresultater i det danske bryst- og livmoderhalskræftscreeningsprogram følges.

Rigtigt mange danske kvinder stifter gennem deres voksenliv bekendtskab med det danske bryst- og livmoderhalskræftscreeningsprogram, der screener for kræft og forstadier til kræft.

Og i et nyligt afsluttet ph.d.-projekt har sygeplejerske og ph.d.-studerende Susanne Fogh Jørgensen undersøgt, i hvilken grad anbefalingerne for opfølgning efter unormale screeningsresultater i det danske bryst- og livmoderhalskræftscreeningsprogram følges.

Susanne Fogh Jørgensen 700px.jpg

Susanne Fogh Jørgensen forsvarer sit ph.d.-projekt 31. august. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Undersøgelsen er vigtig for at belyse, om kvinderne får den rette opfølgning, men også for at kortlægge, om ressourcerne udnyttes mest hensigtsmæssigt i screeningsprogrammerne.

- Vi forebygger og finder flest cancertilfælde, hvis kvinderne får den opfølgning, de skal have. Gør de ikke det, risikerer vi både at under- og overbehandle kvinderne, og dermed bruger vi ikke vores ressourcer hensigtsmæssigt, siger Susanne Fogh Jørgensen.

Gennem et registerstudie har hun derfor kortlagt forløbene for alle kvinder med et unormalt eller uegnet svar efter screening for livmoderhalskræft og brystkræft ved hjælp af nationale registrere.

Resultaterne fra projektet vil blive præsenteret ved ph.d.-forsvaret, som finder sted tirsdag d. 31. august kl. 13.00-15.00 i Auditoriet, Skovlyvej 9, indgang B, Regionshospitalet Randers. Det vil også være muligt at følge forsvaret online gennem Zoom.

Tilmelding til forsvaret kan ske til Susanne Fogh Jørgensen, susanne.fogh@rm.dk, senest 24. august. Dette gælder også, hvis du ønsker at følge med online.