Fakta

I Danmark tilbydes kvinder fra 23-64 år regelmæssig screening for livmoderhalskræft. Deltagelse er frivilligt.

Der findes to metoder til at screene for livmoderhalskræft. Celle-baseret screening og HPV-baseret screening. Begge metoder er velafprøvede og gode til at finde de kvinder, der har risiko for at udvikle livmoderhalskræft.

HPV-prøvesættet består af en blød børste til at opsamle prøven og en frankeret svarkuvert til at indsende prøven. Svaret kommer via E-boks. (Du kan også slå det op på sundhed.dk)

HPV-prøvesættet kan påvise klinisk relevant HPV-virus med lige så stor sikkerhed som den lægeopsamlede prøve. Ulempen er dog, at den også kan finde ikke klinisk relevant HPV-virus.

Screeningsprogrammet for livmoderhalskræft varetages i Region Midtjylland af Afdeling for Folkeundersøgelser og af Patologi, Regionshospitalet Randers.

I Danmark bliver der hvert år fundet ca. 365 tilfælde af livmoderhalskræft, svarende til ét nyt tilfælde hver dag. Årligt mister ca. 100 kvinder livet til livmoderhalskræft. Halvdelen af dem, der får konstateret livmoderhalskræft, har ikke deltaget regelmæssigt i screeningsprogrammet.