Organisering af MEDudvalg

MED står for medbestemmelse og medindflydelse, og i de forskellige udvalg i MEDsystemet sidder både leder- og medarbejderrepræsentanter.

Hver afdeling har et lokalt MEDudvalg (LMU), hvor sager omkring sikkerhed, organisering af arbejdet, besparelser, personalepolitikker og lignende typisk diskuteres.

Herudover har hospitalet et HovedMEDudvalg (HMU), der mødes 4-6 gange om året. Regionen har derudover et overordnet MEDudvalg (RMU), hvor en lederrepræsentant fra hospitalets HMU deltager.

Abonnér

Ud over de ordinære planlagte møder i HMU kan der indkaldes til ekstraordinært HMU-møde, hvis eksempelvis væsentlige planer skal i høring i HMU, før den endelige beslutning træffes.

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i HMU - RRA
den 1. november 2022 kl. 09:32
i Medicinsk konference 1

 


Sagnr.: 1-01-100-18-22

1. Orientering om besparelser i Budget2023

Sagsfremstilling

På baggrund af udmelding om behov for store besparelser næste år er HMU inviteret til ekstraordinært HMU, hvor der vil være en orientering om hospitalets økonomi samt den videre proces.


Beslutning

Orientering

Jonas orienterede om, at HMU var indkaldt ekstraordinært for at kunne orientere lidt mere detaljeret om den nyhed, der er lagt på intranettet den 31. oktober vedrørende behov for besparelser i budget 2023. Afdelingsledelseskredsen blev orienteret den 1. november kl. 12.


Hospitalet står med en samlet udfordring på 13,5 mio. kr. i 2023 og årene frem, dvs. det er en varig ubalance og dermed varig besparelse. Årsagerne hertil ligger primært i:


- stigende udgifter til regional IT, bl.a. Microsoft Office Licenser,

- øget udgifter til servicekontrakter på hospitalets udstyr som følge af stigende priser i samfundet,

- en ændret registrering for tarmkræft, som medfører en faldende indtægter for RH Randers,

- stigende udgifter til barsel og

- bortfald af midler fra tidligere års overskud.


Samlet set summer det til 13,5 mio. kr., hvilket svarer til ca. 1% af hospitalets økonomiske ramme. Der er primært tale om udefra kommende ting, og dermed ikke et overforbrug afdelingerne. Der er imidlertid også en ubalance i nogle afdelinger i indeværende år, som også skal håndteres.


Budget 2023 rummer samtidig en række usikkerheder:

- Covid19 midler falder bort per 1. januar pånær finansiering af test og vaccination, som finansiers frem til 31. marts. Det betyder, at finansiering af fx ekstra rengøring i forbindelse med Covid19 bortfalder.


- El-udgifter: Vi budgetlægger energi på et almindeligt niveau. Vi forventer således, at de ekstraordinære stigninger, der har været på især el-priserne enten bliver reguleret via pris- og lønfremskrivning, via prisfald eller regional kompensation. Hvis hospitalet selv skal klare de ekstraordinære stigninger permanent, vil der blive behov for yderligere besparelser


- Det decentrale budgetansvar, hvor hospitalet betaler for behandling på privathospital inden for kirurgi, ortopædkirurgi og radiologi, træder i kraft igen den 1/1-2023.


Hospitalet fik i forbindelse med budgetforliget 6,5 mio. kr. varige midler, hvoraf 10% er øremærket til indsatser inden for rekruttering, arbejdsmiljø, uddannelse og fastholdelse af medarbejdere. Hospitalsledelsen har besluttet at de 6,5 mio. kr. udmøntes til afdelingerne til håndtering af den demografiske udvikling.


Hospitalsledelsen er ved at se på, om en andel af besparelsen kan håndteres på centrale konti.

Den resteredne manko udmøntes til afdelingens budgetter på baggrund af en bruttonøgle, så alle afdelinger forholdsmæssigt bidrager til budgetbalance. Afdelingerne skal herefter finde besparelserne i eget budget. Besparelsen i afdelingens budgetter træder i kraft 1. maj i 2023. Dvs. en delårseffekt i 2023 og helårseffekt fra 2024.


Jonas fremlagde endvidere tidsplanen for budgetprocessen. Den kan ses i vedlagte power point.


Medarbejdersiden anbefalede at HMU-mødet den 23. november blev udvidet med en halv time, så der er plads til en drøftelse af besparelserne i budget 2023. Rikke afklare muligheden for en udvidelse af mødet.



Drøftelse/spørgsmål


Det er en regional problemstilling?
Kan der komme en løsning udefra? Og skal vi påbegynde arbejdet nu eller afvente?


Aftalen om regionernes økonomi forhandles i juni, hvor Danske Regioner og regeringen indgår økonomiaftalen for det efterfølgende år. Det regionale budget bliver på den baggrund
udmøntet i september, og det er med en fast ramme til hospitalet, som nu skal udmøntes på lokalt niveau. Hospitalsledelsen forholder sig til det budget, hospitalet er blevet tildelt, og ønsker ikke at basere et kommende budget på, hvad der måske kommer til at ske i fremtiden. Eksempelvis tager en finanslovsproces 1½ måned, og hospitalet vil dermed skulle vente med at lave et budget til januar 2023.


Er forhandlingerne med regionen lukket? Fx i forhold til høje udgifter til vikarer.

Det store budget er fordelt, og der er kun få regionale puljer tilbage.


Kan vi lave meraktivitetsprojekter?

Flere afdelinger har lavet meraktivitet i 2022, og det har hjulpet os godt i forhold til at reducerer øget udgifter i det kommende år. Hospitalet er godt med i forhold til udsatte patienter. Det giver en stærkasseeffekt, da hospitalet på flere områder har kortere ventetider end andre hospitaler i regionen. Det er hospitalsledelsen bevidste om. Muligheden for at lave meraktivitetsprojekter i 2023 vil blive undersøgt.

Der er også områder, hvor vi ikke kan afvikle ventelister pga. mangel på kompetencer.


Det der fylder er bl.a. timing i forhold til udmeldingen

Personale, afdelingsledelseskredsen og HMU informeres som en del af budgetprocessen. Der er ikke tænkt noget særskilt i forhold til timing ud over dette.

Hospitalsledelsen fik tilsendt de endelige tal i weekenden op til at det blev meldt ud.



Hospitalsledelsen anerkendte afslutningsvis alle for det arbejde, der er lavet under Covid19 og med afvikling af udsatte aktiviteter. De er ærgerlige over, at vi nu står med denne udfordring efterfølgende.


Tilbage til toppen