Organisering af MEDudvalg

MED står for medbestemmelse og medindflydelse, og i de forskellige udvalg i MEDsystemet sidder både leder- og medarbejderrepræsentanter.

Hver afdeling har et lokalt MEDudvalg (LMU), hvor sager omkring sikkerhed, organisering af arbejdet, besparelser, personalepolitikker og lignende typisk diskuteres.

Herudover har hospitalet et HovedMEDudvalg (HMU), der mødes 4-6 gange om året. Regionen har derudover et overordnet MEDudvalg (RMU), hvor en lederrepræsentant fra hospitalets HMU deltager.

Abonnér

Ud over de ordinære planlagte møder i HMU kan der indkaldes til ekstraordinært HMU-møde, hvis eksempelvis væsentlige planer skal i høring i HMU, før den endelige beslutning træffes.

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i HMU - RRA
den 14. april 2021 kl. 11:30
i Ikke angivet

 


Sagnr.: 1-01-100-12-21

1. Godkendelse af dagsorden og referat, eventuelle punkter til 'eventuelt' og konstituering af nyt HMU(12.00-12.10)

Formandsskabet indstiller,

at dagsorden godkendes.
at referat fra seneste ordinære HMU-møde d. 12. februar godkendes.
at der indgives eventuelle punkter til 'eventuelt'.
at det nye HMU for den kommende to års periode konstitueres.

Sagsfremstilling

Der bydes velkommen til det nye HMU. Der vil laves en kort præsentationsrunde af alle medlemmer.

Beslutning

Stort velkommen til både erfarne og nye HMU-medlemmer efter valget er afsluttet. Det nye HMU konstitueres.


Dagsorden og referat godkendes.


Der indgives punkter til eventuelt:

  • Status på MUS-samtaler
  • Overenskomstforhandlinger 2021
  • Beredskabstelefon til oplevelser om sexisme
  • Rygeskur ved Akutmodtagelsen
  • Dect-telefoner status
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

2. Covid-19 status (12.10-12.25)

Formandsskabet indstiller,

at HMU orienteres om status på covid-19 situationen.

Sagsfremstilling

Hospitalsledelsen orienterer indledningsvist om status på covid-19 situationen, herunder aktuelle smittetal i vores optageområde, indlæggelsestal og vaccinationer. Herefter vil der være mulighed for at HMU-medlemmer kan stille spørgsmål eller kommenterer aktuelle problemstillinger.

Beslutning

Vi afventer lige nu at Sundhedsstyrelsen holder pressemøde klokken 14. Vi forventer at der meldes nyt ud omkring vacciner, herunder hvordan vi skal forholde os til Astra Zenecavacciner. Der bliver løbende lavet nye intranyheder, hvor alle opfordres til at holde sig opdateret.


Status på test:

Der har været travlt i testcentret henover påsken. Vores test set-up kører fortsat uden problemer og der er fortsat tider. Der har været et smitteudbrud på hospitalet, som har givet ekstra travlhed.


Indlæggelsestal:

Der var en opblussen i antal indlagte covid-patienter for en måneds tid siden. Henover påsken havde vi højt indtag af covidpatiente samtidig med at vi havde mange andre patienter på huset. Det gav travlhed.


Pernille Sarto fortæller at Medicinsk afdeling har nedtrappet antallet af covid-senge og er gået op i antallet af almindelige senge.


Medarbejdersiden fortæller at det er opslidende for personalet at covidarbejdet har stået på i så lang tid. Pukkelafviklingen gør at der er meget travlt i perioder. Der opfordres til, at vi stopper op og overvejer hvad vi kan gøre bedre, herunder hvordan vi sikrer et godt flow på huset, så nogle afdelinger ikke bliver overbelastet.


Medarbejdersiden på Blodprøver og Biokemi fortæller, at de mangler løbende informationer omkring covid- og sengesituationen.

Hertil svares at afdelingsledelseskredsen har aftalt, at informationen deles igennem dem. Hvis der opleves udfordringer med manglende informationer, skal man derfor overveje, hvor informationsflowet stopper internt i afdelingen.


Hospitalsledelsen anerkender at der har været pres på og at det kan virke nedslidende for personalet. Der vil fremadrettet være øget fokus på, hvordan vi informerer hinanden på tværs af huset.


Besøgsrestriktioner:

Medarbejdersiden fortælle, at ikke alle pårørende er lydhøre overfor besøgsrestriktioner. Flere bliver mere og mere kreative ift. at omgåes reglerne omkring 1 pårørende pr. patient. Det er træls når man som personale skal være bussemand og irettesætte de pårørende og det komplicerer muligheden for at kunne være omsorgsfuld overfor patienterne. Der efterlyses mere klare udmeldinger fra ledelsen omkring reglerne og værktøjer til at kunne håndtere svære pårørende.


Medarbejdersiden fortæller at det er en udfordring, at der er forskellige regler for hvornår patienter må gå på orlov. Der efterlyses mere ensretning på hele hospitalet.

Tilføjelse: Emnet er blevet behandlet i Covid-gruppen (taskforcegruppe), som er kommet med følgende tilbagemelding:

Som det er nu, skal alle indlagte patienter på RRA testes for COVID-19 ved indlæggelsen, på dag 3 og herefter hver 5. dag. Aftalen på COVID-gruppemødet blev, at vi i den forbindelse tilføjer, at patienter, der har været på orlov, testes ved retur til afdelingen og herefter hver 5. dag. Denne tilføjelse er skrevet ind som lokal tilføjelse i følgende to retningslinjer i e-Dok:

COVID-19. Screening for SARS-CoV-2 hos patienter uden symptomer på COVID-19, der indlægges akut på sygehus i Region Midt, regional retningslinje


COVID-19. Screening for SARS-CoV-2 hos asymptomatiske patienter til elektiv indlæggelse over 24 timer, ambulante forløb med særlig risikofyldte procedurer samt ved udskrivelse til plejehjem, regional retningslinje


Vaccinationer:

Status på personalevacciner er at over 60 % af frontpersonalet er færdig vaccineret, mens 20 % har fået første stik. I dette billede skal medregnes, at nogen ansatte har sagt nej tak til vaccine. Det er ikke noget ledelsen blander sig i. Vi prioriterer desuden at nyt personale, personale der kommer tilbage fra orlov eller længerevarende fravær får tilbudt vaccineret.


I går aftes blev det udmeldt, at vaccinen fra Johnson og Johnson bliver lagt på hylden for nu. Det føles naturligvis som en spand kold vand i hovedet, da det påvirker den samlede vaccineindsats i hele Danmark. Vi afventer fortsat meldinger om Astra Zenecavaccinen. Tilføjelse: Astra Zeneca vaccinen er trukket tilbage, alle der har fået første stik med denne vaccine, får tilbudt en ny vaccine. Se intra nyhed: http://www.randers.intranet.rm.dk/om-hospitalet/nyheder/2021/april-2021/modtagere-af-astrazeneca-vaccine-far-tilbud-om-en-anden-vaccine/


Nina Søndergaard fortæller at der har været afholdt 'store vaccinedag' i mandags. Denne gang var de lokale vaccinesteder i Hammel, Grenaa og Rønde også med. Dagen gik godt og vi fik endnu engang bekræftet, at det er et godt logistisk vaccine set-up der er blevet lavet. Der er enkelte småting som kan justeres fremadrettet. Der gives stor ros til alle involverede fra både medarbejder- og ledersiden.


Medarbejdersiden roser at vi er meget langt fremme med personale-vacciner i Randers. Der er en bekymring for, hvordan de ansatte som kun har fået et Astra Zeneca-stik bliver placeret i vaccinekøen fremadrettet.

Bekymringen anerkendes fra ledersiden. Vi må afvente udmelding fra Sundhedsstyrelsen. Det er i vores interesse, at frontpersonalet bliver vaccineret hurtigst muligt, der lægges derfor pres på Sundhedsstyrelsen i den retning.


Regler om afstandskrav er fortsat gældende selvom man er færdigvaccineret. Der kommer en fælles udmelding når kaffestuer, møderum mv. igen åbnes op med normale betingelser.


Hvis der er uklarheder eller praktiske spørgsmål opfordres der til, at man tager fat i ledelsen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

3. Nyt fra Kontaktudvalget (12.25-12.40)

Formandsskabet indstiller,

at punkter fra Kontaktudvalget behandles.

Sagsfremstilling

Parkering på parkeringspladsen ved psykiatrien

Opstribningen på p-pladsen ved psykiatrien er utydelig. Det synes problematisk, da det kan føre til pakeringsbøder som reelt ikke er berettigede.


Bure til uniformer vi omklædningsrum, en hygiejne udfordring

Det fungerer ikke hensigtigsmæssigt at bure til brugte uniformer er i et seperat rum adskilt fra omklædningsrummene. Det fører til at flere og flere brugte uniformer bliver smidt i omklædningsrummene i stedet for at blive lagt i burene. Det skaber rod i omklædningsrummene og synes uhygiejnisk.


Beslutning

Parkering på parkeringsplads ved psykiatrien

Foruden afstribning er der også et ønske om, at der kommer en fodgængerovergang fra psykiatriens p-plads til hospitalet.


Q-park er blevet bedt om at være fleksible angående p-pladserne ved psykiatrien. Hvis nogen alligevel får p-bøder opfordres de til at kontakte Helle Andersen. Man er ved at kigge på mulighederne for bedre markering af p-båse på p-pladsen. Ønsket om et fodgængerfelt vil blive fremlagt for kommunen.


Bure til uniformer vi omklædningsrum, en hygiejne udfordring

Medarbejderne er trætte af, at der ligger uniformer over det hele i omklædningsrummene. Der skal findes en løsning, for det må kunne gøres bedre.


Det besluttes at Dorte Baarup nedsætter en gruppe som kan kigge på udfordringen. Dorte kontakter Tina Stenholt for deltagere i gruppen.





Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

4. Nyt fra RMU (12.40-12.50)

Formandsskabet indstiller,

at HMU tager seneste nyt fra RMU til orientering.

Sagsfremstilling

Der er afholdt RMU møde d. 8. april. Der er endnu ikke frigivet referat fra mødet, derfor vil RH Randers repræsentanter i RMU orientere om mødet mundligt.


Referater og dagsordner fra alle RMU-møder kan som altid ses via. følgende link: http://www.rm.dk/om-os/organisation/koncern-hr/medhjemmeside/regions-medudvalget/dagsordner/

Beslutning

Nina Søndergaard fortæller fra RMU-mødet d. 8. april:

  • Ny delpolitik om vold, trulser og chikane, vedtager. En arbejdsgruppe er igang med at se på, hvilke værktøjer der kan bruges i arbejdet.
  • Trivselsmålingen sidste efterår havde lav svarprocent. Det var en mindre undersøgelse end ved TULE-undersøgelser og spørgeskemaerne blev sendt ud midt i en corona-bølge. Erfaringer fra trivselsundersøgelsen vil tages med i den kommende TULE-undersøgelse.
  • Omorganisering af præhospitalet hvor 50% af ambulancedriften hjemtages.
  • Drøftelse af Arbejdsmiljøkonferencen i efteråret. Det er endnu ikke besluttet hvilken form årets konference vil få.
  • Sundhedstyrelsen har besluttet at lave hold i personale-vacciner. I Randers omgåes vi denne regl lidt.
  • Serviceopgaven udbydes på AUH. Det er lige nu et private rengøringsfirma der står for mange af opgaverne. Regionsrådet er interesseret i, om denne løsning er den bedste.
    • Medarbejdersiden spørger ind til, om man kan finde på at gøre det samme i Randers. Hertil svares at vi er meget glade for den måde serviceopgaven er organiseret på nu. Vi kan dog ikke forudse, hvad Regionsrådet vil beslutte i fremtiden. Det er en særlig situation på AUH, da de har gjort det anerledes end os.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

5. Orientering om ny indsats om trivsel og arbejdsglæde på RH Randers (12.50.13.00)

Formandsskabet indstiller,

at HMU tager orienteringen til efterretning.
at HMU kommer med eventuelle tilbagemeldinger på indsatsen.

Sagsfremstilling

På baggrund af drøftelser i bl.a. HMU, Afdelingsledelseskredsen og Hospitalsledelsen er der igangsat en større trivselsindsats på tværs af hospitalet. Indsatsen består af to spor; en trivselsportal med inspiration (findes på intranettet via følgende link: http://www.randers.intranet.rm.dk/om-hospitalet/coronaviruscovid-19/medarbejderforhold/trivselsportalen/ ) og et eventspor med forskelligartede events indtil videre i løbet af forår og sommer 2021. Begge spor vil være dynamiske og der vil løbende blive lagt mere indhold op.


Arbejdsmiljøkoordinator Nanna vil orientere om initiativet.

Beslutning

Nanna fortæller at der er igangsat et initiativ på tværs af hospitalet med navnet 'Trivsel og arbejdsglæde på RH Randers'. Initiativet har to spor: en trivselsportal med inspiration til arbejdet med trivsel i afdelingerne, og en eventkalender med forskelligartede events for alle på ansatte hospitalet. Begge spor er dynamiske og vil der vil løbende komme mere indhold/flere events til. Lige nu har prioriteringen været, at få skudt 'Trivsel og arbejdsglæde' igang hurtigst muligt.


Trivselsarbejde kan have mange former og have mange formål, det er derfor altid vigtigt at overveje, hvad formålet med en given indsats er og vurderer hvordan trivslen forholder sig for målgruppen, inden man går igang. På trivselsportalen kan man finde inspiration til tre niveauer af trivselsarbejde: Grøn, Gul og Orange. Der opfordres til at man går ind og kigger.


Indtil nu har der været to events: 'Sig det med postkort' som blev skudt igang i uge 12. Eventet har været afhængig af, at de lokale arbejdsmiljøfolk på afdelingerne har sat det igang. 'Fredagsbanko med Hospitalsledelsen' som blev afholdt første gang med stor succes d. 16. april. Der bliver afholdt endnu en omgang banko d. 7. maj.


Se mere i vedlagte præsentation.


Medarbejdersiden fortæller at der har været begejstring for 'Sig det med postkort', dog har nogen oplevet at det har varet for kort tid. Hertil svares at 'Sig det med postkort' fortsat er igang flere steder. Det har været op til arbejdsmiljøfolkene på afdelingerne. Eventet har desuden været et pop-up-event som sagtens kan gentages på et senere tidspunkt.


Jonas Dahl siger at det er dejligt med god feedback. Lige nu er vi i et stadie, hvor vi prøver en masse forskellige ting af, så feedback er vigtigt.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

6. Pause (13.00-13.10)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

7. Status økonomi (13.10-13.15)

Formandsskabet indstiller,

at status på økonomi tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Status driftsøkonomi efter februar 2021

Hospitalet forventer efter februar 2021 et regnskabsresultat på +0,3 mio. kr. i 2021.


Det er tidligt på året, og indtil videre forventer alle afdelinger at være i budgetbalance med årets udgang, se tabel 1 nedenfor.


Tabel 1 Forventet regnskabsresultat 2021 afdelingerne


Covid 19 udgifter og økonomistyring


I 2021 skal meromkostninger som følge af Covid 19 situationen konteres på særlige omkostningssteder, og hospitalet forventes at få disse udgifter dækket via tillægsbevillinger fra Regionsrådet.

Det er selvsagt vanskeligt at budgetlægge udgifter, så der sker løbende regulering af de forventede udgifter. Budgettet til Testcenter og Vaccinationscenter vil derfor løbende blive reguleret.


Beslutning

Jonas Dahl fortæller at økonomien ser rigtig fornuftig ud. Der er naturligvis altid nogle usikre faktorer, der er dog ingen grund til bekymring.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

8. Kort status på arbejdet med ny Kompetencemodel (13.15-13.20)

Formandsskabet indstiller,

at HMU tager orienteringen til efterretning, og
at HMU eventuelt supplerer med deltagere til at deltage i arbejdet med en ny kompetencemodel, hvis HMU ønsker det

Sagsfremstilling

HMU drøftede i august 2020 igangsættelse af udarbejdelse af en ny kompetencemodel på baggrund af Personalepolitisk Udvalgs forslag. Herefter var den første fase i udarbejdelsen en digital brainstorm, der løb fra d. 23 november 2020 og til 12. januar 2021. I den digitale brainstorm havde alle ansatte mulighed for at komme med forslag til indhold af de 3 valgte kompetencer (faglige, relationelle og udviklingskompetencer). Der var også mulighed for at komme med forslag til andre ting, der kunne tages med ved udarbejdelsen af modellen samt melde sig til at deltage i selve udarbejdelsen (workshops).


Der er indkommet 16 svar på den digitale brainstorm, og de fordeler sig på flere faggrupper på hospitalet (4 sygeplejersker, 2 læger, 1 bioanalytiker, 1 jordemoder, 4 ledere, 1 lægesekretær, 2 Administrativt/teknisk personale, og 1 øvrige).


Af disse 16 har 8 meldt sig til at deltage i det videre arbejde med en ny kompetencemodel, og det er:

  • 1 sygeplejerske
  • 1 læge
  • 4 ledere (1 AL, 3 FL (1 ledende lægesekretær, 1 afd. sygeplejerske og, 1 stabschef))
  • 1 administrativt/teknisk personale
  • 1 øvrige


Sammensætningen af disse sikrer, at flere grupper af ansatte er repræsenteret i det videre arbejde, men vi vil gerne høre HMU, om I ønsker at udpege 0-3 repræsentanter til det videre arbejde med en ny kompetencemodel?


Det har desværre p.g.a. corona-situationen endnu ikke været muligt at gå videre med de næste faser i udarbejdelsen af en ny kompetencemodel, som er afholdelse af workshops. Personalepolitisk Udvalg har i marts 2021 drøftet en ny tidsplan for udarbejdelse af ny kompetencemodel. Der er forhåbning om, at den nye tidsplan kan gennemføres, men det kan dog blive nødvendigt at udsætte en eller flere af workshops'ene.


Den reviderede tidsplan betyder, at vi lige nu forventer at kunne afholde første workshop med overskriften "Første bearbejdning" mandag d. 21. juni kl. 13.00-15.30, hvor ideer til temaer/indhold fastlægges, hvilket vi bl.a. skal bruge input fra den digitale brainstorm til.


Planen er lige nu, at der herefter vil blive afholdt 2. og 3. workshop, hvor der ved den 2. sker en begyndende konkretisering/"grovskitse" til model og på den 3. udarbejdes et udkast til kompetencemodel, som efterfølgende kan behandles af HMU og HL. Disse 2 workshops forventes lige nu afholdt henholdsvis ultimo august og i oktober.


Tidsplanen lægger op til, at udformningen af den fælles nye kompetencemodel er klar til 1/1-22, og at der vil være en implementeringsperiode i afdelingerne i første halvår 2022.

Beslutning

Mette Dehlendorff fortæller at covid har været et benspænd for at sætte proces omkring den nye kompetencemodel igang hurtigere. Målet er at arbejdet er færdigt i 2022.


De 8 ansatte som har givet tilbagemelding om, at de gerne vil være med i den videre proces, bliver indkaldt snarest. Man håber at kunne mødes i august, det har dog været en udfordring at finde en dato, hvor alle kan være med.


HMU tager orienteringen til efterretning. Der bliver ikke budt flere deltagere ind til arbejdet.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

9. Skriftlige orienteringer og opfølgningsliste (13.20-13.25)

Formandsskabet indstiller,

at HMU tager orienteringer til efterretning.
at der følges op på opfølgningsliste fra seneste HMU-møde d. 12. februar.

Sagsfremstilling

Venter på afklaring om årlig regional arbejdsmiljøkonference

Det er endnu ikke besluttet om den årlige arbejdsmiljøkonference kommer til at foregå med fysisk fremmøde eller i virtuel form. RMU har udskudt beslutningen og vi må derfor afvente en udmelding lidt endnu.


Arbejdsmiljødrøftelse gennemført i Arbejdsmiljøorganisationen d. 22. marts

Arbejdsmiljøorganisationen har gennemført den årlige arbejdsmiljødrøftelse for 2020 d. 22. marts 2021, efter at den var blevet udskudt adskillige måneder grundet corona. Arbejdsmiljødrøftelsen blev gennemført virtuelt og i en 'pixie-udgave' ift. tidligere års drøftelser. Resultaterne fra arbejdsmiljødrøftelsen vil blive opsummeret ved punkt 10 ifbm. oplægget til HMU's arbejdsmiljødrøftelse.


Arbejdsmiljøkoordinator vil lave en indflyvning med ramme omkring drøftelsen.


Personalepolitisk udvalgsmøde d. 11.03.21

Referat er vedlagt som bilag.



Opfølgningsliste fra seneste HMU-møde d. 12. februar

  • På seneste HMU-møde blev det aftalt at Svend Østerskov, Dorte Baarup, Lars Engelst og Tina Stenholt skulle kigge på mulighederne for tørring af tøj for cykellister. Der ønskes en opfølgning på dette.

Beslutning

Orienteringerne tages til efterretning.


Opgaven omkring uniformer i omklædningsrummene (pkt. 3) tilføjes opfølgningslisten og der samles op på næste møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

10. Eventuelt (13.25-13.30)

Formandsskabet indstiller,

at eventuelle punkter behandles.

Beslutning

Beredskabstelefon til sparring omkring sexisme

Der er blevet oprettet en regional beredskabstelefon, hvor alle ansatte i Region Midt kan få råd og vejledning, hvis de har oplevet sexsime eller seksuelle krænkelser af den ene eller anden form. Telefonen kan ikke bruges til anmeldelse af hændelser, men er udelukkende en mulighed for råd, sparring og vejledning. Regionen beskriver selv telefonen således:


I Region Midtjylland skal alle gerne opleve sig som ligeværdige mennesker uanset køn, alder, religion, race etc. Vi vil være en arbejdsplads, hvor vi respekterer hinanden, respekterer hinandens grænser og hvor vi behandler hinanden ordentligt.


Hvis du som ansat, vikar, studerende op praktikant oplever, der er problemer med at have en respektfuld og ligeværdig omgang med hinanden på arbejdspladsen så kan du kontakte Region Midtjyllands beredskabs telefon i Koncern HR Udvikling


Du kan ringe til Beredskabstelefonen, hvis du:

  • Selv har oplevelser med seksuel chikane eller sexisme
  • Er vidne til at kolleger/ledere/ andre er udsat for seksuel chikane eller sexisme
  • Oplever at din arbejdsplads har udfordringer med krænkelse, seksuel chikane eller sexisme og du foretrækker at tale med en, som ikke er så "tæt på" som din egen leder, TR, AMIR eller andre på din arbejdsplads, eller er i tvivl om hvordan du skal forholde dig til dine oplevelser.

På Beredskabstelefonen kan du få anvisninger på hvem og hvordan du – sammen med andre – andre håndtere en konkret situation, med krænkende handlinger. Du vil også kunne få generel vejledning om, hvor og hvordan du kan hente hjælp til at forebygge og håndtere seksuel chikane og sexisme, personale juridiske og arbejdsmiljølovningsmæssige forhold.

Vær opmærksom på, at du ikke kan anmelde hændelser her, men du kan til gengæld få råd og vejledning.


Beredskabs telefonens nummer: 7841 0823.


Status på MUS-samtaler

Normalt bliver HMU fremlagt data om afholdte MUS-samtaler én gang årligt. Det er ikke fremlagt i lang tid og det er vi bevidste om. Det skyldes at der har været udfordringer med at kunne stole på de data der har været i BI-portalen. Det er ikke glemt og dataen vil blive fremlagt snarest muligt.


Overenskomst 2021

Forhandlingerne skal formelt godkendes d. 21. april. Dansk sygeplejeråd og radiograferne har stemt nej til deres overenskomkst og vi afventer udmeldinger.


Overenskomsterne er 3 årige og er bestemmene for grundlønninger og pensionsforhold. Derudover lægger man denne gang vægt på psykisk arbejdsmiljø og kompetenceudvikling.

Koncern HR har lavet pjecer om overenskomst 2021. De vedlægges som bilag.


Rygeskur ved Akut-afdelingen

Gitte Grosen fortæller at der udfordringer med rygeskuret ude foran Akutafdelingens indgang. Røgen fra skuret ryger lige ind af vinduerne ved visitationsområdet.


Jonas Dahl svarer at rygeskuerne er diskuteret mange gange og at det ikke er nemt at løse. Akutafdelingen er den nyeste bygning og derfor også den mest velventilerede. Det er naturligvis ærgerligt, at man ikke kan åbne vinduerne mod syd grundet røg- og lugtgener. Udfordringen er noteret og det vil blive medregnet, når der skal kigges på at lave indgangen om. Hvis der er forslag til en god løsning på nuværende tidspunkt, er man naturligvis velkommen til at byde ind. Rygeskuret kan dog ikke rykkes for langt væk af hensyn til el og hvis man vil sikre, at det bliver brugt.


Dect-telefoner

Medarbejdersiden fortæller at de gerne vil have mere infomation omkring, hvad man gør for at løse udfordringerne med dect-telefonernes forbindelse og dårlige lyd.


Svend Østerskov svarer at udfordringerne skal meldes til Tekniskafdelings Kristian Buus, så han er bekendt med udfordringerne og deres omfang. Alle skal blive bedre til at melde tilbage til Kristian. Det understeges at man er i fuld gang med at løse problemet. Senest er der blevet skiftet 200 antenner.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

11. Årlig arbejdsmiljødrøftelse (2020) inkl pause (13.30-15.20)

Formandsskabet indstiller,

at arbejdsmiljødrøftelse for kalenderåret 2020 gennemføres
at HMU beslutter hvilket fokus der skal være for arbejdsmiljøarbejdet resten af 2021
at formandsskabet gives mandat til at godkende det endelig HMU arbejdsmiljøfokus 2021 på baggrund af HMU's input.

Sagsfremstilling

Jf. MED- og arbejdsmiljøaftalen for Region Midtjylland skal der én gang årligt gennemføres en arbejdsmiljødrøftelse på alle niveauer i MED- og arbejdsmiljøorganisationen.


Formålet med drøftelsen er at tilrettelægge samarbejdet og arbejdsmiljøarbejdet bedst muligt.


I forbindelse med udarbejdelsen af HMU's arbejdsmiljøfokus 2020, planlagde HMU at den årlige arbejdsmiljødrøftelse for 2020 skulle gennemføres sammen med Arbejdsmiljøorganisationen. Grundet forsamlingsforbud og afstandskrav blev dette ikke muligt og arbejdsmiljødrøftelsen for 2020 blev derfor udsat i håbet om, at det blev muligt at mødes i løbet af 2021's første måneder. Da det ikke har været muligt, afholdes arbejdsmiljødrøftelserne seperat for Arbejdsmiljøorganisationen og HMU - og tilmed virtuelt. Arbejdsmiljøorganisationen afholdte deres arbejdsmiljødrøftelse d. 22. marts og resultaterne heraf, vil blive fremlagt for HMU til brug ved HMU's arbejdsmiljødrøftelse.


RMU har besluttet at Regionen i år 2021 skal arbejde med tre fokusområder indenfor arbejdsmiljøarbejdet: Sikkerhed, sundhed og trivsel - alt sammen med et særligt fokus på covid. Disse fokusområder danner dermed rammen for, hvad HMU's arbejdsmiljøfokus bør indeholde.


Arbejdsmiljøkoordinator Nanna Kirk vil indlede punktet med en orientering med bl.a. arbejdsmiljødata for 2020 og resultaterne fra Arbejdsmiljøorganisationens arbejdsmiljødrøftelse d. 22. marts.


Beslutning

Nanna Kirk fortæller at vi med denne arbejdsmiljødrøftelse skal se tilbage på arbejdsmiljøarbejdet 2020 og lægge planer for arbejdsmiljøarbejdet resten af 2021.


Rammen om arbejdsmiljødrøftelsen, tilbagemelding fra Arbejdsmiljøorganisationens arbejdsmiljødrøftelse og arbejdsmiljødata for 2020 fremlægges. Præsentation er vedlagt som bilag.


Der spørges ind til, hvordan korttids-fraværsdaten for 2019 ser ud - er der sket et fremskridt? Hertil svares at kortids-fraværsdaten for 2019 var på 2,74%, hvorfor der er sket fremskridt frem til 2020. Det skal dog siges at data fra 2020 er svære at sammenligne med andre år, da vi har haft nogle helt særlige forhold i 2020. Det kan derfor generelt være svært at konkludere ret meget ud fra de 2020 data vi har.


HMU-medlemmerne inddeles i grupper og bedes se tilbage på 2020.

Samlet plenumopsamling:

  • Der har været flere succeshistorier rundt omkring. Bl.a. er der blevet løst et påbud fra Arbejdstilsynet om Sonografernes belastende arbejdsstillinger, en afdeling har haft fokus på motionsmaskiner og gymnastikhold, der har været gode forflytningsindsatser på flere afdelinger, der er blevet arbejdet med at fremme viden om Vold, trusler og chikane (herunder anmeldelse og analyse), der har været fokus på at optimere hjemmearbejdspladser.
  • Covid-situationen og dens følgevirkninger har udfordret arbejdsmiljøarbejdet mange steder og givet nye opgaver ind i arbejdsmiljøarbejdet bl.a. har det været udfordrende for de medarbejdere som er blevet udlånt til andre afdelinger under covid, den øgede brug af værnemidler har givet gener og udfordringer og det har været udfordrende at man ikke har kunne være sammen med sine kolleger på samme måde som man plejer.
  • De mange ukendte faktorer i 2020 har påvirket vores arbejdsmiljø og balancen mellem privat-/arbejdsliv.


Grupperne drøfter herefter hvilken retning HMU's arbejdsmiljøfokus 2021 bør have:

Samlet plenum opsamling:

  • Der er enighed om at trivsel bør være overliggeren i arbejdsmiljøarbejdet i resten af 2021. Der er meget at samle op på efter 2020 på denne front.
  • HMU støtter op om initiativet 'Trivsel og arbejdsglæde på RH Randers'.
  • Det fylder meget at vi mangler det sociale samværd med vores kolleger. Spontaniteten og muligheden for uformelle samtaler mangler og det skal vi arbejde på at genopbygge.
  • I 2020 blevet hospitalet "mindre" og vi blev bedre til at samarbejde på tværs af afdelinger. Det er der er ønske om, at vi tager med os i fremtiden.
  • Under fokusområdet 'Sundhed' bør der lægges vægt på, hvordan vi sikrer de ansattes sundhed på trods af ændrede arbejdsgange. Bl.a. fremhæves det at der bør være fokus på hjemsendte medarbejdere. Sundhed kan være mange ting, men der bør især være fokus på motion og bevægelse, som også er vigtige faktorer for at trives.
  • Under fokusområdet 'Sikkerhed' bør der fortsat været et øget fokus på brugen af værnemidler og deres indvirken på vores sundhed (gener, udfordringer, fordele mm.). Desuden ønsker man at forlænge det skærpede blik på Vold, trusler og chikane, herunder information og læring samt anmeldelser og analyser.


  • HMU ønsker fortsat at have en form på arbejdsmiljøfokusset der giver de enkelte LMU mulighed for at lægge vægt på det der fylder i de enkelte afdelinger. Det kommende arbejsmiljøfokus vil derfor sætte retningen for arbejdsmiljøarbejdet men lægge vægt på frie tøjler og plads til fortolkning i afdelingerne.


Der takkes for tilbagemeldingerne fra grupperne. Nanna tager input med tilbage og udarbejder et udkast til HMU's arbejdsmiljøfokus 2021. Der gives mandat til at formandsskabet godkender det endelige arbejdsmiljøfokus. Det bliver præsenteret på det kommende HMU-møde d. 9. juni.


Arbejdsmiljødrøftelsen 2021 bliver afviklet sammen med arbejdsmiljøorganisationen. Vi håber meget at det kan lade sig at gøre at mødes i november i år.


Jonas Dahl opfordrer til at gode ideer til trivselsfremmende tiltag eller indput til trivselsarbejdet sendes til Nanna og Jonas.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

12. Udvælgelse af væsentligste punkter til videreformidling til LMU (15.20-15.25)

Formandsskabet indstiller,

at HMU udpeger de væstenligste punkter fra mødet til videreformidling til LMU.

Beslutning

Personalevaccine:

Efter at Astra Zeneca vaccinen først blev sat på hold og herefter trukket helt tilbage, har der været vekslende informationer om status på personalevacciner. Der vil løbende blive informeret på intranettet. Der opfordres derfor til, at man løbende holder øje med intranettet.


Årlig arbejdsmiljødrøftelse i HMU:

Den årlige arbejdsmiljødrøftelse I HMU, som blev udskudt i december 2020, er nu blevet afholdt. På baggrund af drøftelsen bliver HMU's arbejdsmiljøfokus for resten af 2021 udarbejdet. Det er under udarbejdelse og LMU vil blive orienteret når den endelig version foreligger.


Trivsel og arbejdsglæde på RH Randers

I uge 12 blev den nye indsats 'Trivsel og arbejdsglæde på RH Randers' skudt igang med lancering af 'Trivselsprtalen' på intranettet og eventet 'Sig det med postkort'. Efterfølgende er der blevet holdt første omgang af 'Fredagsbanko med Hospitalsledelsen'. 'Trivsel og arbejdsglæde på RH Randers' er en tværgående indsats som går på tværs af afdelingerne på hospitalet. Det forventes at alle LMU overvejer, hvordan man kan understøtte trivselsarbejdet lokalt, hertil kan der findes inspiration på Trivselsportalen. Trivselsportalen vil løbende blive opdateret og der vil løbende blive udbudt forskelligartede events som vi håber at mange vil deltage i.


Ny beredskabstelefon til sparring om sexisme og krænkende handlinger

Regionen har etableret en beredskabstelefon hvor det er muligt at få råd og vejledning, hvis man har oplevet sexisme eller krænkende handlinger. Telefonen kan ikke bruges til at anmelde hændelser.


TULE og APV i efteråret

HMU ønsker at så mange som muligt har lyst til at deltage ved de kommende APV- og TULE-undersøgelser i efteråret.




Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

13. Punkter til kommende HMU-møder (15.25-15.25)

Formandsskabet indstiller,

punkter til kommende HMU-møder.

Sagsfremstilling

Indtil videre er der følgende punkter til kommende HMU-møder:

  • HMU-møde d. 9. juni: Opfølgning på trivselsindsats i afdelingerne efter trivselsundersøgelse i efteråret.
  • Budgetproces 2022 - høring fra HMU mellem 12. og 30. august. Der bliver indkaldt til ekstraordinært møde kun med denne dagsorden.


Beslutning

Ønske om opsamling på 'Klar tale-projektet'.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

14. Evaluering af mødet (15.25-15.30)

Formandsskabet indstiller,

at mødet evalueres.

Beslutning

Endnu engang har mødet været afholdt virtuelt. Jonas Dahl anerkender at det er lang tid at sidde til et virtuelt møde. Derudover blev mødet afholdt fint.


Medarbejdersiden ytrer ønske om at logistikken omkring gruppedrøftelser overvejes.

Tilbage til toppen