Organisering af MEDudvalg

MED står for medbestemmelse og medindflydelse, og i de forskellige udvalg i MEDsystemet sidder både leder- og medarbejderrepræsentanter.

Hver afdeling har et lokalt MEDudvalg (LMU), hvor sager omkring sikkerhed, organisering af arbejdet, besparelser, personalepolitikker og lignende typisk diskuteres.

Herudover har hospitalet et HovedMEDudvalg (HMU), der mødes 4-6 gange om året. Regionen har derudover et overordnet MEDudvalg (RMU), hvor en lederrepræsentant fra hospitalets HMU deltager.

Abonnér

Ud over de ordinære planlagte møder i HMU kan der indkaldes til ekstraordinært HMU-møde, hvis eksempelvis væsentlige planer skal i høring i HMU, før den endelige beslutning træffes.

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i HMU - RRA
den 12. februar 2021 kl. 10:30
i Ikke angivet

Deltagere:

Eva Kleeberg

Marianne Jensen

Jonas Dahl

Lone Winther

Jette Krüger

Dorte Baarup

Svend Østerskov Christiansen

Pernille Sarto

Nina Søndergaard, deltog på en del af mødet

Tina Stenholt Kristensen

Nathali Schaap Degn

Anita Barbesgaard 

Lars Engelst Petersen 

Helle Andersen

Heidi Glud Christensen  

Tim Sodemann

 

Observatør Mette Dehlendorff

Sekretær Nanna Kirk

 

Afbud:

Thorbjørn Grøfte

Eva Hansen

Birthe Husted

Andreas Lyng Pedersen  

Farhad Waziri

Lise Hauge Sørensen


Sagnr.: 1-01-100-12-21

1. Godkendelse af dagsorden og referat (10.30-10.35)

Formandsskabet indstiller,

at HMU godkender referat fra ordinært HMU-møde d. 10. december 2020.
at HMU godkender referat fra ekstraordinært HMU-møde d. 8. januar 2021.
at HMU godkender dagsordenen til dette møde.
at HMU kommer med eventuelle punkter til dagsordenspunktet 'eventuelt'.

Beslutning

Referat fra ekstraordinært møde d. 8. januar 2021 og ordinært møde d. 10. december 2020 godkendes. Dagsorden godkendes.


Tilføjelser til punktet eventuelt:

  • Rygning i kælderskate
  • Genoptaget ekstraordinære møder i arbejdsmiljøorganisationen
  • Fremtidige møder i Sundhedsfremmegruppen


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

2. Covid-19 status (10.35-11.05)

Formandsskabet indstiller,

at HMU tager orienteringerne til efteretning.

Sagsfremstilling

Der vil blive orienteret om seneste status på covid-situationen, herunder følgende punkter:

  • Indlæggelsestal
    • Hvad planlægges fremadrettet.
  • Testaktivitetet
    • Fra Sundhedsstyrelsen:

Hvad du skal gøre, hvis du er vaccineret og får at vide, at du er nær kontakt:

Selvom du er vaccineret, skal du følge de samme smitteforebyggende anbefalinger, som hvis du ikke var. Du skal altså fortsat gå i selvisolation, være særligt opmærksom på hygiejne og rengøring og sørge for at blive testet, hvis du får at vide, at du er nær kontakt.

Det skyldes, at vaccinerne ikke er 100 procent effektive, og der er derfor en lille risiko for, at man kan blive smittet og syg med COVID-19, selvom man er fuldt vaccineret. Desuden er det endnu ikke dokumenteret, om vaccination forebygger, at den vaccinerede kan bære virus og dermed smitte andre uden selv at få symptomer.


Læs mere her:

https://www.sst.dk/da/corona/Hvis-du-har-symptomer_-er-syg-eller-smittet/Naere-kontakter

  • Vacciner
    • Symptomer ved revaccination


  • Afstandskrav

Udpluk af relevante regionale retningslinjer:

  • COVID-19. Medarbejderforhold i forbindelse med, regional retningslinje . Retningslinjen orienterer om hvordan medarbejderen skal reagere i forhold til eventuelt fravær, hvis man er smittet eller har været i kontakt med personer, der er smittede. Retningslinjen er netop rettet til under punktet 'Smitteopsporing af nære kontakter', evt. isolationskrav ved smitte med type B.1.1.7.




Alle regionale og lokale COVID-19 dokumenter er samlet her i e-Dok: 00. COVID-19 . Der opfordres til, at man holder sig løbende orienteret, da retningslinjer mv. løbende opdateres.


Beslutning

  • Indlæggelsestal og hvad vi ser frem imod

Der har været 2 eller 3 indlagte covid-positive patienter her til morgen, men generelt har der været ro på covid-indsatsen i de seneste par uger. Der var travlt henover julen og i januar. Bl.a. ved hjælp på tværs af regionens hospitaler, er vi kommet godt igennem, hvad der kan kaldes 'anden bølge'. Generelt har de seneste været en god oplevelse med kontrol over situationen grundet gode planer.


Hospitalets afdelinger været gode til at hjælpe hinanden på tværs. Bl.a. har Kirurgisk afdeling overtaget nogle medicinske senge og derved gjort plads til covidindsatsen på Medicinsk afdeling.


Sundhedsstyrelsen har varslet, at der kan komme en 3. bølge af smitteudbrud i slut marts eller start april, med afsæt i de virusmutationer der lige nu spredes i samfundet. Vi kan dog ikke forudsige hvad vi ser frem imod eller hvor stor en potentiel 3. bølge kan blive. Heldigvis hjælper vaccinationsindsatsen til, da flere og flere af de udsatte borgere bliver vaccineret.


  • Aktiviteter på huset

Vi åbner gradvist op for flere aktiviteter på huset. Eksempelvis skruer de kirurgiske specialer løbende op til det normale, og arbejder på at indhente det tabte ifbm. nedlukning af aktiviteter. Lige nu arbejder vi håndholdt med planlægningen og kan ikke forudsige hvordan fremtiden ser ud. Sandsynligvis skal vi genomstille til covid-aktiviteter igen, hvis der kommer en 3 bølge. Det lægges der en plan for.


  • Testaktivitetet

Jette Krüger orienterer:
Der foretages fortsat medarbejdertest i læringscenteret med åbningstiderne kl. 7.00-16.30 alle hverdage. Der er åbnet op for medarbejdertest i Grenaa Sundhedshus hver onsdag. Man er ved at tilpasse indsatsen efter det faktiske behov.

I Testcenter Randers er der fortsat ledige tider. Der er mest træk på tiderne i ydertimerne af åbningstiden og det er på disse tidspunkter køerne bliver længst. Der arbejdes på at sprede tiderne mere ud over dagen. Der er ligeledes ledige tider i de stationære testcentre I Tirstrup og Grenaa. For nuværende er der pop-up teststationer i Rønde og Elbetoft.


Alle skal fortsat lade sig teste, selvom man er færdigvaccineret. Der er fortsat usikkerhed om, om vaccinerne beskytter mod at kunne være smittebære.


Kommentar:

Medarbejdersiden fortæller, at medarbejdertest fungerer godt. Testmedarbejderne er imødekommende og flinke.


  • Vacciner


Nina Søndergaard orienterer:

RH Randers har fået til opgave at stå for vaccineindssatsen i optagekommunerne Favrskov, Syddjurs og Nordjurs. Indsatsen skal være klar fra d. 1. marts, hvilket betyder, at vi har fået 14 dage til at sætte nye vaccinationscentre på benene. Det bliver travlt, men heldigvis har vi et godt set-up fra hospitalet, som kan videreføres til kommunerne. Vi er i fuld gang med at finde både ustyr og personale, som kan varetage opgaven. Vi er fortrøstningsfulde.


Vaccinationscentret modtager nu alle tre typer af vacciner. Det er Sundhedsstyrelsen der fordeler hvem der skal have hvilke vaccinetyper, hvorfor vaccinationscentret ikke har indflydelse på dette.

Det understreges at alle tre vaccinetyper er rigtig gode. Alle tre vacciner beskytter godt og skulle man være så uheldig at blive smittet selvom man er vaccineret, bevirker de at sygdomsforløbet vil blive midlere. Læs nyhed om typer vacciner her: https://intranet.rm.dk/kommunikation/udgivelser-og-medier/midt-info/nyheder-2021/februar21/vacciner-pa-vej-til-medarbejdere-med-patientkontakt-pa-hospitalerne/


Leverancen af vaccinerne fortsat usikker, men man bruger naturligvis alle de vacciner der kommer ind. Man er igang med at indlæse de sidste medarbejdere som er en del af det kliniske personale og de vil derfor få tilbudt vacciner hurtigst muligt. Om kort tid bliver det muligt at booke tid gennem et bookingssystem, så vaccinerne ikke længere skal fordeles håndholdt og gennem egen leder.


Medarbejdersiden spørger ind til, hvordan ansatte over 65 år skal forholde sig, hvis de bliver tilbudt Astra Zeneca vaccinen som kun er anbefalet til folk under 65 år.

Hertil svares at vi kun har meget få ansatte over 65 år. Det er uvist om disse medarbejdere automatisk bliver tilbudt en anden type vaccine (gennem Sundhedsstyrelsens tildeling). Hvis dette ikke er tilfældet, må vi finde en god løsning. Det skal dog siges, at vaccinen bruges til borgere over 65 år i andre lande.


Det understeges at det ikke er muligt at møde op i vaccinecentret og stille sig i kø til en vaccine. Vaccinationerne gives udelukkede til de ansatte, som er blevet henvist til vaccine gennem egen leder.


Vaccinationscentret har fået etableret ankomsttavler der guider borgerne og gør vaccinationsarbejdet nemmere for personalet. Der er etableret et godt flow i hele vaccinationscenteret og tilgængeligheden for gangbesværede er god.


Spørgsmål og kommentarer:

Der giver stor ros til det store arbejde der har været med vaccineindsatsen. Medarbejderne har oplevet at hospitalsledelsen har lyttet til medarbejdernes bekymringer, og det er dejligt at der er så mange der enten er vaccineret eller snart skal det.


Der spørges ind til, hvor lang tid der skal/må gå fra 1. vaccine til 2. vaccine?

Hertil svares at der ikke kan lægges en klar plan for, hvor lang tid der går mellem vaccinerne. Det afhænger af leverancen. Dog vil der maks gå 42 dage mellem vaccinerne, men man tilstræber mindre.


Der spørges om man kan få 2. vaccine et andet sted end man har fået den 1. vaccine?

Hertil svares at ansatte får tildelt deres vaccination i henhold til deres ansættelse og ansættelsessted. Det er det der kvalificeres til at få en vaccination nu. Det er derfor ikke muligt at få vaccinen andetssteds. Det er noget andet for de, som tildeles vaccinen i prioriteret borger-rækkefølge.


Medarbejdersiden fortæller at der ikke umiddelbart er dårlig stemning omkring Astra Zeneca vaccinerne. Ingen føler sig usikre.


Teknisk afdelings arbejde med at bygge rampen op til vaccinecentret anerkendes. Den fungerer godt og er gennemtænkt.


  • Afstandskrav


Der opfordres til, at alle orienterer sig løbende i retningslinjerne, da de løbende bliver opdaterede. Af den grund er det desværre heller ikke muligt at lave pixieudgave af de samlede retningslinjer. Vi må hjælpe hinanden med at holde os opdaterede.


Spørgsmål og kommentarer:

Medarbejdersiden fortæller, at det uklart hvor mange man må være i elevatorerne. Det føles utrygt at stå tæt.

Hertil svares, at der i elevatorer gælder de samme retningslinjer som på resten af hospitalet. Er det ikke muligt at holde den nødvendige afstand, må man derfor bruge mundbind. Hvis det føles utrygt at være mange i elevatorene, må man italesætte, at man ikke vil være for mange i elevatorene. I tilfælde af at der kommer patienter ind i elevatoren, kan man overveje, om man som medarbejder burde trække sig og tage trappen i stedet. Umiddelbart bør man komme langt med dialog.


Medarbejdersiden oplever at det er svært at holde den nødvendige afstand i omklædningsrummene. Det er ikke nemt at klæde om med mundbind. Retningslinjerne er overholdt, men der er fortsat bekymring fra flere.

Hertil svares, at alle bør bære mundbind, hvis de er samlet mange i et omklædningsrum - ligesom alle andre steder. Desværre medfører vores fysiske rammer nogle begrænsninger, som vi ikke altid kan planlægge os ud af. Hvis medarbejderne har gode forslag, er de altid velkomne til at komme med dem.


Medarbejdersiden forklarer, at det er svært at holde afstand flere steder, .fx når man skal dokumenterer eller på 4 sengs-stuer. Der er lavet flere tiltag bl.a. plastik skillevægge på 4-sengsstuer, men det fungerer dårligt. Det er problematisk at skulle holde pauser med masker, da man også har brug for at holde en pause fra maskerne.

Hertil svares, at vi desværre har været nød til at sætte skærmene på 4-sengsstuerne op. Man anerkender risikoen for, at man kan snuble over skærmene, men umiddelbart er der ikke en god løsning på problemet. Vi er hæmmede af vores fysiske rammer. Heldigvis kan vi se frem til, at 4-sengsstuerne i årene frem vil blive afskaffet.

Det anerkendes at det er hårdt at have masker på i mange timer af gangen. Man kigger på mulighederne for at etablere ekstra personalerum i nogle møderum, så der bliver mulighed for at flere kan holde pause af gangen med afstand.


Medarbejdersiden forklarer, at der mangler et socialt aspekt, når man ikke kan holde pauser sammen. Pauserne bruges ofte til at sparre med hinanden, og det er lige nu besværliggjort.

Ledersiden anerkender medarbejdernes oplevelser, men understeger endnu engang, at vores fysiske rammer sætter begrænsninger med de nuværende afstandskrav. Desuden er man klar over, at det påvirker alle, at man ikke kan være så social som man plejer hverken privat eller på arbejdet. Det er klart at vores lunte bliver kortere og vi skal derfor være tålmodige med hinanden.



Trivselsfremmende tiltag


I forlængelse af en drøftelse i afdelingsledelseskredsen i denne uge, er der igangsat et arbejde med trivselsfremmende tiltag.. Nanna Kirk løber lige nu med stafetten. Arbejdet er kun i sin spæde start og der vil blive meldt mere ud, når man er kommet længere.


Der opfordres til at komme med gode ideer til trivselsfremmende tiltag til Nanna. Lone Winther tilføjer, at man gerne vil præmiere det bedste forslag - vinderen kan eventuelt kåres på et kommende HMU-møde.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

3. Valg til Med-organisationen (11.05-11.15)

Formandsskabet indstiller,

at medarbejdersiden orienteres om status på udpegning/valg af medarbejderepræsentanter til HMU.
at ledersiden orienterer om status på udpegning/valg af lederrepræsentanter til HMU.

Sagsfremstilling

Ifølge tids- og procesplan vdr. valg til med- og arbejdsmiljøorganisationen, skal valg af fremtidige HMU-medlemmer være afsluttet senest d. 1. marts 2021.


MED- og Arbejdsmiljøaftalens § 5.

Stk. 3. Hoved-MEDudvalgene skal på både ledelses- og medarbejderside i så høj grad som muligt dække de forskellige institutioner og afdelinger, der hører under udvalget.


Stk. 4. Medarbejderrepræsentanternes pladser skal tage udgangspunkt i en fordeling på hovedorganisationsområderne (AC, FTF og LO) og afspejle personalesammensætningen.


Stk. 5. De lokale organisationer – eller de som organisationerne bemyndiger til det – udpeger Hoved-MEDudvalgets medarbejderrepræsentanter blandt de ansatte.


For personalegrupper med valgte tillidsrepræsentanter og/eller arbejdsmiljørepræsentanter sker udpegningen blandt disse.

Hvis det antal medarbejderpladser, der er aftalt i et udvalg, ikke alle kan besættes med tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter, kan der vælges andre medarbejderrepræsentanter.


Mindst 1 af de udpegede medarbejderrepræsentanter udpeges blandt medlemmer af lokale arbejdsmiljøudvalg og arbejdsmiljøgrupper.


stk. 6. I Hoved-MEDudvalg vælges mindst 1 ledelsesrepræsentant af og blandt de arbejdsledere, der har sæde i områdets lokale arbejdsmiljøudvalg eller arbejdsmiljøgrupper.


stk. 7. I Hoved-MEDudvalg skal der af og blandt lokale arbejdsmiljøudvalg, arbejdsmiljøgrupper eller arbejdsmiljørepræsentanter vælges mindst 1 medarbejderrepræsentant, der har plads i Hoved-MEDudvalget.


Inden for hvert Hoved-MEDudvalgsområde, skal der være udpeget en arbejdsmiljøkoordinator, der varetager arbejdsmiljøarbejdet på Hoved-MEDudvalgets vegne.


Beslutning

Medarbejdersiden fortæller, at de har foretaget valg af de fleste medlemmer til HMU. De mangler fortsat at vælge suppleanter.


Valgte medarbejderrepræsentanter er:

For AC-gruppen (3 pladser): Lars Engels (Fysioterapeutforeningen), Anita Barbesgaard (Jordemoderforeningen) og en foreløbig verkant plads.
For LO-gruppen (5 pladser): Nathali Schaap Degn (Lægesekretærer), Tim Sodemann (3F), Andreas lyng Pedersen (FOA), Helle Andersen (HK) og Heidi Glud Pedersen (FOA).

For FTF-gruppen (6 pladser): Anne Christensen (Danske bioanalytikere), Gitte Grosen (DSR), Daniel Michelsen (DSR), Anna Mortensen (DSR (næstformand suppleant)), Lotte Juul Christensen (DSR) og Tina Kristensen (DSR, næstformand for HMU).


Ledersiden vil gå igang med at udpege ledelsesrepræsentanter. Det vil tilstræbes HMU bliver så repræsentabelt for hospitalets afdelinger som muligt.


Arbejdsmiljøorganisationen vil afholde valg til HMU senest d. 1. marts.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

4. Organisering af bæredygtighedsarbejdet på RH Randers (11.25-11.35)

Formandsskabet indstiller,

at HMU godkender organiseringen af bæredygtighedarbejdet på RH Randers.
at HMU udpeger en medarbejderrepræsentant til styregruppen.

Sagsfremstilling

Der har nu været afholdt møder med HL, AL, HMU og samtlige afdelingsledelser hver for sig. På den baggrund er organiseringen af bæredygtighedsarbejdet på RRA præciseret i bilaget samt udformet en arbejdsbeskrivelse, til bæredygtighedsambassadørerne, til udsendelse via afdelingsledelser og Intranet.


HL har besluttet, at:

  • HMU skal repræsenteres i styregruppen
  • maks. 1 rep. pr. afdeling i styregruppen
  • Der skal være plads til andre ildsjæle end de udvalgte ambassadører, i bæredygtighedsarbejdet.


Tidsplanen for bæredygtighedsindsatsen vil være stram i år 1 fordi deadline for implementeringsplan er maj 2021. Efter godkendelse af implementeringsplan vil mødefrekvensen være mindre hyppig.

Beslutning

Organiseringen af bæredygtighedarbejdet er blevet kvalificeret på Hospitalsledelsesmøde, Afdelingensledelsesmøde og HMU-møde. Der er på den baggrund udarbejdet en plan, som er fremlagt i vedlagte bilag.


HMU godkender organiseringen af bæredygtighedsarbejdet på RH Randers.


HMU udpeger en medarbejderrepræsentant som skal indgå i styregruppen: Helle Andersen.


Jonas Dahl orienterer om, at den lokale bæredygtighedsindsats er godt igang, bl.a. har man påbegyndt stoleudskiftning og plantet vilde blomster rundt omkring på martriklen. Som hospital ønsker vi at gå forrest i bæredygtighedsarbejdet.


Medarbejdersiden supplerer med, at det er vigtigt at der blevet meldt ud, at bæredygtighedsindsatsen skal prioriteres ved at afsætte tid til arbejdet i afdelingerne.




Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-21-100-1-20

5. Status driftsøkonomi (11.35-11.45)

Formandsskabet indstiller,

at HMU orienteres om regnskabsresultatet 2020 for RH Randers.

Sagsfremstilling

Regnskabsresultat 2020 for Regionshospitalet Randers vil blive fremlagt mundligt på mødet.

Beslutning

Der orienteres om regnskabsresultat for 2020 på RH Randers, se vedlagte slides.


Generelt ser økonomien rigtig fornuftig ud og det samlede underskud er velkalkuleret. Bl.a. har vi måtte lave nogle investringen pga. corona, som også vil være til gavn i årene fremover.

Det understeges at det minus der er på mundlinjen ikke betyder at der skal spares eller skæres ned nogen steder.


Medarbejdersiden ytrer bekymring for, at der tidligere har været meldt ud, at et underskud ikke skulle betyde besparelser, hvor det ikke har været sandt.

Jonas Dahl fortæller, at der ikke er grund til bekymring. Regionen har meldt ud, at vi får streget det minus vi går ud af året med, hvorfor der ikke vil være et egentligt underskud. I efteråret valgte vi at flytte 18 mio. ud af 2020 budgettet, hvilket betyder at vi egentlig har plus på kontoen. Vi har heller ikke gammel gæld, som det har været tilfældet tidligere.

Der vil ikke komme ekstraudgifter på bagkant af covid-indsatsen. Alle covid-udgifter dækkes af Regionen og derefter af Staten, vi får derfor ikke problemer med at få dækket eventuelle udgifter.


Medarbejdersiden mener at det er positivt, at vi prioriterer bæredygtighedindsatsen. Det giver stolthed blandt medarbejderne. Man undrer sig dog over, at der er overskud på 'energi-kontoen'. Kunne pengene være blevet brugt bedre?

Svend Østerskov Christiansen fortæller, at energi-arbejdet og budgettering heraf er en svær størrelse. Energi indkøbes på et spotmarked, hvor priserne svinger og det er derfor svært at budgettere.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

6. Nyt fra Kontaktudvalget (11.45-12.05)

Formandsskabet indstiller,

at HMU drøfter punkterne fra kontaktudvalget.

Sagsfremstilling

Kontaktudvalget ønsker at følgende punkter gennemgåes:

  • Mulighed for tørring af tøj efter at være cyklet på arbejde.


  • P-bøder i parkeringshuset. Flere medarbejdere oplever at have modtaget bøder efter arbejde, når de parkerer i parkeringshuset. Det synes problematisk, at der uddeles bøder hvis man holder på stregerne i p-huset, da det kan være svært at undgå med en stor/bred bil.


  • Nedlagte p-pladser. Det opleves at der nedlægges personale p-pladser, uden at der orienteres om baggrunden herfor. Der ønskes en redegørelse for, hvorfor der er nedlagt p-pladser ved den gamle fod-terapeutskole.


  • Bruttolønsparkering. Det synes udfordrende, at det ikke er muligt at få en bruttolønsordning på personaleparkering, hvis man ikke er ansat kalenderåret ud. Der ønskes en redegørelse herfor.


  • Opladning af el-biler. Det har tidligere været annonceret for, at der arbejdes på en ordning til opladning af el-biler ved hospitalet. Der ønskes en status på dette, samt en orientering om eventuel udbyder af el-stander.

Beslutning

Tørring af tøj, cykel:
Medarbejdersiden fortæller, at det kunne være rart med flere tørremuligheder af tøj. Det motiverer ikke til at tage cyklen på arbejde, når man skal have vådt og koldt tøj på på hjemturen. Det foreslåes at der fx opsættes nogle tørreskabe flere steder på hospitalet. Det foreslåes yderligere at der igen sættes knager op i omklædningsrummene, så man som minimum kan hænge sit tøj op der.

Behovet anerkendes. Svend Østerskov, Dorte Baarup, Lars Engelst og Tina Stenholt kigger på mulighederne.

P-bøder i parkeringshuset:
De ansatte som har fået bøder, har fået anulleret deres bøder. Q-park har fået besked på, at de ikke skal udskrive bøder til ansatte som holder på stregerne og har en p-licens i forruden. Der skal på sigt kigges på størrelsen af afmærkningsstriberne og afstande, da bilerne i dag er større end da p-huset blev bygget.

Nedlagte p-pladser foran fodterapeutskolen
Det blev besluttet den 21. december, at parkeringsområdet foran fodterapeutskolen skulle ændres til handicapparkering samt og af- og på læsningsområde. Der skulle gøres klar til at ældre borgere kunne komme og blive vaccineret.

Der blev i den forbindelse opsat skilte med angivelse af, at området kun kunne bruges til af- og pålæsning. Det blev aftalt med p-vagterne at de ikke skulle være på området mellem d. 21. til og med d. 23. december. Flere har fået bøder mellem jul og nytår. Alle disse bøder er blevet annulleret.
Der er spurgt ind til om medarbejdere i vaccinationscentret kan få gratis parkering. Det kan de ikke, da de er medarbejdere på lige fod med alle andre ansatte.

Bruttoløns-parkering

Bruttolønsparkering kræver, at den ansatte er ansat i resten af perioden (kalenderår) på det tidspunkt hvor aftalen indgåes.

Det vil sige, at hvis man er tidsbegrænset ansat og stopper midt i et kalenderår, kan man ikke få bruttolønsordning. Dette er bestemt af skattelovgivningen og derfor ikke til forhandling.

Det er desuden ikke muligt at overføre en bruttolønsordning fra et hospital i Region Midt til et andet (fx for læger med kortere ansættelser flere steder), da bruttolønsordningerne indgåes lokalt og desuden er forskellige.

Der har tidligere været kigget på muligheden for, at lave en fælles parkeringsaftale på tværs af hospitalerne, så at man ikke skulle betale for parkering, hvis man er på besøg på et andet hospital. Det har dog ikke vist sig at være muligt, da finansieringen af parkeringsordningerne er forskellige.

Opladning af el-biler

Desværre er det ikke så enkelt at få opsat en elstander. Man arbejder på at finde en god løsning, der gør det muligt for flest mulige at få opladet deres biler. Der er lige nu ikke et nærtliggende tidsperspektiv i hvornår det bliver etableret. Når det bliver etableret, bliver det med en tidsbegrænsning på parkeringspladserne, så flest mulige får gavn af pladserne.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

7. Frokostpause (12.05-12.30)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

8. Nyt fra RMU (12.30-12.40)

Sagsfremstilling

RMU-møde d. 8. december 2020

De væsentligste informationer fra RMU-mædet til videreformodling til HMU'erne:


  • Den alvorlige situation med stigende smitte og flere indlagte med covid-19 blev drøftet.

Det blev understreget, at det brev, der er udsendt fra regionsdirektøren om omlægning af ferie er tænkt som en venlig appel. Der var enighed om, at vi har en fælles intention om at være så dialogbaserede som muligt og hjælpe hinanden gennem en svær tid, hvor mange er under stort pres. Også når det handler om bemanding af beredskabsaftalog behov for ekstra personale. Der er behov for både langsigtet planlægning og fleksibilitet. der blev orienteret om status vedrørende beredskabsaftaler med de faglige organisationer. Der er indgået aftale med DSR og skrevet ud til de andre relevante regionale organisationer om muligheden for at koble sig på- Der forventes indgået flere aftaler i den nærmeste fremtid. Der arbejdes systematisk med test og kontrol af værnemidler, og der foreligger gode råd om anvendelsen. Der kommunikeres herom i samarbejde med hospitalerne.


  • RMU godkendte oprettelsen af to nye Hoved-MEDudvalg for henholdsvis Psykiatrien og Socialområdet.


  • Der er kommunikation på vej til bl.a. HMU'erne om borgernes adgang til, at de fra begyndelsen af 2021 får adgang til at se navn, titel og afdeling på alle, der har slået op i deres sundhedsjournal (se mere nedenfor under punktet 'min log'). Der er stillet forespørgsel til sundheds- og ældreministeren om, hvorvidt personalet i psykiatrien fremover kan bruge et tjenestenummer i stedet for deres fulde navn, når de registrerer i en patients journal, så personalet ikke skal leve i frygt for at blive opsøgt af en patient i affekt.


  • Kommentarer til udkast til fødeplan er opsamlet i referatet og videreformidles som en del af høringen.


RMU-Møde afholdt 8. februar. Der er endnu ikke sendt referat ud.


Som altid kan der læses dagsordner og referater fra alle RMU-møder på regionens hjemmeside: https://www.rm.dk/om-os/organisation/koncern-hr/medhjemmeside/regions-medudvalget/dagsordner/


Min log


Det var planlagt at borgere fra den 24. januar 2021 skulle få adgang til at se navn, titel og afdeling på alle, som har slået op i deres sundhedsjournal (MinLog). Sundheds- og Ældreministreriet har dog mod forventning endnu ikke færdigbehandlet lovgrundlaget, og regionerne har derfor indtil videre besluttet at udsætte indberetningen af EPJ-logs. Der forventes flere informationer herom, når ordningen træder i kraft.


Emnet har tidligere været drøftet på både RMU- og HMU-møder. Her er der blevet fremlagt bekymringer for, at medarbejdere kan blive udsat for trusler eller vold på grundlag af oplysninger i MinLog. På den baggrund er der rejst høringssvar fra regionerne og efterfølgende i forhold til Folketinget.


Vedlagt bilag med nyhed om MinLog på intra, samt referat fra drøftelse om MinLog på RMU d. 18.12.20.


Beslutning

Orienteringerne tages til efterretning.





Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

9. Arbejdsulykker 2020 (12.40-12.50)

Formandsskabet indstiller,

at HMU orienteres om arbejdsulykker 2020.

Sagsfremstilling

HMU orienteres om arbejdsulykkedata fra 2020, herunder typer af arbejdsulykker og arbejdsulykker fordelt på afdelings/LMU-niveau.


Tabel med antal anmeldte arbejdsulykker fordelt på hver måned i hhv. 2019 og 2020.


Tabel med antal arbejdsskader per type af skadeskategori for samlede anmeldte arbejdsskader for hhv. 2019 og 2020.


Der har i år 2020 været flest arbejdsulykker under skadeskategorierne 'Stænk og sprøjt med smitterisko' (26 stk. i alt, det er under denne kategori de fleste corona-smittetilfældende er blevet anmeldt) 'Stikskade med smitterisiko' (24 stk.), 'Fald' (17 stk.), 'Akutte tunge belastninger - ting' (15 stk.).


Corona-smittetilfælde

Det blev i foråret 2020 besluttet, at når ansatte formodes at være blevet smittet med coronavirus på arbejdet, skal smitten anmeldes gennem regionens arbejdsmiljøsystem. Dette har været en afvigelse fra den almindelige brug af arbejdsmiljøsystemet, da der normalt kun anmeldes arbejdsskader (foresaget af en påvirkningen nu og her eller indenfor 5 dage) i arbejdsmiljøsystemet, mens erhvervsbetingede lidelser (herunder de fleste tilfælde af smitte med virus eller lign.) anmeldes gennem egen læge.


Denne beslutning har betydet, at vi lokalt har et godt billede af, hvor mange medarbejdere der et blevet smittet med coronavirus gennem arbejdet. Dog skal der hertil siges, at der fortsat laves en del efterregistreringer af smittetilfælde, hvorfor tallene ikke kan anses at afspejle virkeligheden fuldstændig. Efterregistreringerne kan eksempelvis skyldes, at den smittede ikke er opmærksom på at få anmeldt hændelsen indenfor den normale tidsfrist, når denne er hjemsendt i karantæne.


Der opfordres fortsat til, at alle ansatte som formodes at være blevet smittet med coronavirus på arbejdet, registrerer deres sag i arbejdsmiljøsystemet.


Tabel over antal anmeldte smittetilfælde for ansatte med covid pr. måned siden februar 2020:


Yderligere data og oversigter over arbejdsulykkesdata 2020 er vedlagt som bilag.

Beslutning

Nanna Kirk fremlægger ulykkesdata for 2020 ud fra vedlagte præsentation.


HMU tager orienteringen til efterretning.




Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

10. Fraværsstatestikker 2020 (12.50-13.00)

Formandsskabet indstiller,

at HMU orienteres om fraværsstatestikker 2020.
at HMU foretager den årlige drøftelse af sygefravær i 2020.

Sagsfremstilling

I henhold til Region Midtjyllands overordnede sygefraværspolitik "Roller og ansvar i forbindelse med sygefravær i Region Midtjylland" skal MEDudvalg på alle niveauer mindst én gang årligt drøfte status vedrørende sygefraværsstatistik. Sygefraværspolitikken beskriver endvidere, at indsatserne for at forebygge og følge op på sygefravær er lokalt forankret og tager afsæt i de lokale politikker/retningslinjer.

Det er aftalt med HMU-formandskabet, at sygefraværsdaten fremlægges på dette møde og at der på den baggrund lægges op til en kort drøftelse af dataen.

Beslutning

Punktet udgår da der på nuværende tidspunkt er nogle fejl i BI-portalen, der ikke gør det muligt af validere fraværsdataen.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

11. 2. drøftelse af trivselsundersøgelsen (13.00-13.15)

Formandsskabet indstiller,

at HMU tager orienteringerne til efterretning.
at HMU kommer med eventuelle kommentarer til arbejdet med resultaterne fra trivselsundersøgelsen udført i efteråret 2020.

Sagsfremstilling

De lokale resultater fra trivselsundersøgelsen udført blandt alle medarbejder i regionen i efteråret 2020, er blevet behandlet og drøftet i flere fora. Flere afdelinger er endnu igang med arbejdet, bl.a. i LMU-regi.


Alle LMU er blevet bedt om at komme med en tilbagemelding på, hvordan de har arbejdet med/arbejder med resultaterne fra undersøgelsen. Et udsnit af tilbagemeldingerne vil blive fremlagt mundtligt på mødet.


Beslutning

Rigtig mange er igang med en god proces, bl.a. har der været god inddragelse af medarbejdere og tillidserhverv.


Det er klart at opsamlingen på resultaterne bærer præg af at vi befinder os i en coronatid. Dialogen er igang og vi opfordrer til at den fortsætter.


Se en sammenfatning af tilbagemeldingerne fra LMU som bilag.


Medarbejdersiden er bekymrede for, at det ikke er alle LMU der har givet tilbagemeldinger på deres proces. Hvordan sikrer vi os, er der er opfølgning i alle afdelinger? Nogen steder har man fået besked på, at det ikke har været muligt at tage hånd om det - bl.a. fordi resultaterne ikke er på afsnitsniveau og derfor svære at lokalisere.

Hertil svarer at alle LMU skal dagsordenssætte temaet. Det vil indgå i tilbagemeldingen til LMU fra dette møde. Alle skal drøfte trivselsundersøgelsen. Alle har brug for at have en løbende dialog om trivslen. Jonas præciserer at man altid bør have en løebnde dialog om trivslen (ligemeget om det går godt eller skidt). Han svarer desuden, at de manglende tilbagemeldinger skyldes at nogle LMU ikke er nået til opsamlingen på resultaterne endnu.


Der er enighed om, at der er ærgerligt for undersøgelsen, at der har været en lav svarprocent. Kirurgisk afdeling fortæller, at de selv vil igangsætte en Minitrivselsundersøgelse, så de selv kan udforme relevante spørgsmål og kan få løbende spotmålinger på trivslen hos dem.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

12. Godkendelse af sikringsstrategi for RH Randers (13.20-13.25)

Formandsskabet indstiller,

at HMU godkender forslag til revideret sikringsstrategi.

Sagsfremstilling

Forslag til revideret sikringsstrategi for 2020-2023. En arbejdsgruppe bestående af medlemmer fra HMU: Andreas Lyng Pedersen, Kim Porse, Dorte baarup og Svend Østerskov Christiansen med kyndig vejledning fra teknikere fra teknisk afdeling, har udarbejdet et forslag til revideret sikringsstrategi for 2020-2023. Forslaget tager dels udgangspunkt i den nuværende situation og dels kommende muligheder fremtidigt.


Arbejdsgruppen forslår at sikringsstrategien fremover revideres hvert 3. år.


Beslutning

Den reviderede sikringsstrategi godkendes og møder opbakning fra HMU.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

13. Orienteringer (13.25-13.35)

Formandsskabet indstiller,

at HMU tager orienteringerne til efterretning.

Sagsfremstilling

Trepartsaftale om nye nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen frem til 2030


Regeringen og arbejdsmarkedets parter har 21. december 2020 indgået en ny trepartsaftale for arbejdsmiljøet, som gælder til 2030. Den sætter blandt andet nye mål for arbejdsmiljøet.


"Det er og skal være sikkert og sundt at arbejde, så alle har mulighed for et langt og godt arbejdsliv. Det giver hver enkelt medarbejder mulighed for at forsørge sig selv og sin familie, gøre et godt stykke arbejde og opnå et fællesskab med kolleger og ledere og udvikle sit faglige potentiale. Et sikkert og sundt arbejdsmiljø er dermed til gavn for den enkelte, for arbejdspladserne og for det danske velfærdssamfund. Her spiller en stærk forebyggelse på arbejdspladserne en central rolle. Regeringen og arbejdsmarkedets parter ønsker derfor at inspirere og motivere arbejdspladser i Danmark til at arbejde aktivt med at forebygge og reducere væsentlige belastninger i arbejdet. Det skal understøtte, at alle medarbejdere har et sikkert og sundt arbejdsmiljø gennem hele arbejdslivet uden fx arbejdsrelateret sygefravær eller afgang fra arbejdsmarkedet før tid på grund af arbejdet".


"Det er aftaleparternes ambition, at der med de nationale mål sættes en klar retning og et højt ambitionsniveau for samtlige arbejdsmiljøaktørers indsats og samarbejde om arbejdsmiljøet; at myndighederne og andre arbejdsmiljøaktører med et styrket fælles fokus på prioriterede områder kan understøtte arbejdspladsernes arbejde med forebyggelse og reduktion af risici; og at arbejdspladserne bliver inspireret af og tager et ejerskab de nationale arbejdsmiljømål i deres egen arbejdsmiljøindsats.

De nationale mål for arbejdsmiljøet har en naturlig sammenhæng til flere af FN's verdensmål. Et sikkert og sundt arbejdsmiljø bidrager således især til opfyldelsen af mål nr. 3 om sundhed og trivsel samt mål nr. 8 om at sikre anstændige jobs og økonomisk vækst.

Et sikkert og sundt arbejdsmiljø kræver en systematisk tilgang i arbejdspladsens forebyggende arbejdsmiljøindsats. Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om, at den overordnede vision for arbejdsmiljøet er: Arbejdspladserne arbejder systematisk med arbejdsmiljøet, så det bliver sundt og sikkert for alle at gå på arbejde i Danmark En vellykket systematisk arbejdsmiljøindsats indebærer, at arbejdspladserne identificerer og forebygger risici i arbejdsmiljøet, at de handler på dem, og endelig at de følger op på, at de iværksatte tiltag fungerer efter hensigten. I den systematiske indsats indgår samarbejdet mellem arbejdsgivere, ledere og medarbejdere på den enkelte arbejdsplads".


"Der er konkret aftalt fire nye nationale mål for arbejdsmiljøindsatsen:

  • Stærk sikkerhedskultur på arbejdspladser – færre skal udsættes for arbejdsulykker
  • Sikkert og sundt arbejde med kemi – færre skal udsættes for farlig kemi på arbejdspladsen
  • Sikkert og sundt ergonomisk arbejdsmiljø – færre skal udsættes for væsentlige fysiske belastninger
  • Sikkert og sundt psykisk arbejdsmiljø – færre skal udsættes for væsentlige psykiske belastninger


Aftalen skal nu omsættes til egentlige måltal i udvalgte brancher, da udfordringerne kan være forskellige alt afhængig af branche. Branchemåltallene skal skabe ejerskab og gøre målene relevante og konkrete for arbejdspladserne og for andre aktører i branchen. Samtidig er der med aftalen fokus på forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer, så den gode indsats på arbejdspladserne styrkes".

"Målene skal fremme et mere sikkert og sundt arbejdsmiljø, og at centrale aktører på arbejdsmiljøområdet trækker i samme retning".

Beskæftigelsesministeriets pressemeddelelse indeholder aftalen med bilag og fremgår af vedhæftede link:

https://bm.dk/nyheder-presse/pressemeddelelser/2020/12/regeringen-og-arbejdsmarkedets-parter-er-enige-om-nye-maal-for-arbejdsmiljoeet/


Aflåsning af cykelskure

Teknisk afdeling har lavet et udkast til ny sikring af cykelskure, se vedlagte bilag. Punktet blev behandlet på HL-møde d. 02.02.21. Jonas Dahl vil orientere om beslutningen.

Beslutning

Trepartsaftale

Den nye trepartsaftale for arbejdsmiljøarbejdet vil sætte den overordnede ramme for arbejdsmiljøarbejdet både på nationat-, regionalt og lokalt niveau. Vi vil derfor arbejde videre med aftalen i årene frem.


Aflåsning af cykelskure:

Hospitalsledelsen har besluttet at afsætte finansiering til den forslag der er fremlagt. Herudover vil man kigge på muligheden for at tilføje redskaber til let cykelservice (luftpumpe mm.) ved cykelskurene.


Medarbejdersiden er positiv overfor at hospitalsledensen vil finansiere det fremlagte forslag, dog er der ønske om, at man fremover vil kigge på at sikre flere cykelskure på matriklen.


Svend Østerskov Christiansen fortæller, at der er et cykelskur mere på lager. Lige nu sættes det ikke op af hensyn til byggeplads.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

14. Eventuelt (13.35-13.45)

Formandsskabet indstiller,

at eventuelle punkter gennemgåes.

Beslutning

  • Rygning i kælderskate

Desværre har der den seneste tid været flere tilfælde hvor ansatte har røget flere steder på matriklen bl.a. i kælderskate. Det er ikke tilladt, da vi er en røgfri arbejdsplads. Ledelsen vil fremover være opmærksom på at påtale, hvis de tager nogen i at ryge på matriklen.


Medarbejdersiden anerkender problemet. Dog synes dog at det problematisk, at eksterne håndværkere, som arbejder på vores matrikel, ryger og desuden ikke opfører sig som om, at de færdes på et hospital.

Hertil svares, at man vil undersøge om der kan laves et reglsæt for eksterne håndværkere evt. gennem fremtidige kontrakter.

På nuværende tidspunkt er der ikke mulighed for, at vi kan gøre noget på psykiatriens arealer - Jonas Dahl vil undersøge mulighederne.


  • Genoptaget ekstraordinære AMO-møder

Der genoptaget ekstraordinære møder i arbejdsmiljøorganisationen. Formålet med møderne er at holde dialog - og kommunikationsniveauet højt.


  • Møder i Sundhedsfremmegruppen

Der spørges ind til, hvornår der indkaldes til næste møde i Sundhedsfremmegruppen. Det er længe siden der holdt møde, og der er et behov.

Helle Andersen indkalder til møde.

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

15. Udvælgelse af væsentligste punkter til videreformidling til LMU (13.45-13.50)

Formandsskabet indstiller,

at væsentligste punkter fra mødet til videreformidling til LMU udvælges.

Beslutning


  • Rygning på arbejdspladsen
    Nogle ansatte har den seneste tid røget flere steder på hospitalets matriklen bl.a. i kælderskakte. Det understeges at vi er en røgfri arbejdsplads og at der derfor er nultolerance overfor. Ledelsen vil i den nærmeste tid være ekstra opmærksomme på problemet og ansatte vil få en påtale, hvis de bliver taget i at ryge på hospitalets matrikel.


  • Resultater fra trivselsundersøgelse gennemført i efteråret 2020

HMU har modtaget tilbagemeldinger fra de fleste LMU ang. deres opfølgning på resultaterne fra trivselsundersøgelsen. Det ser ud til, at der er en god proces igang flere steder. Det pointeres at det forventes, at alle LMU behandler resultaterne og at der desuden er en løbende dialog omkring trivslen på afdelingen, hvad enten den ligger i den gode ende eller halter.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

16. Punkter til kommende HMU-møder (13.50-13.55)

Formandsskabet indstiller,

at HMU kommer med forslag til fremtidige punkter til HMU-møder.

Beslutning

Fremtidige punkter:

  • Budgetproces 2022 - høring fra HMU mellem 12. og 30. august. Der bliver indkaldt til ekstraordinært møde kun med denne dagsorden.
  • Arbejdsmiljødrøftelse - vi kigger på mulighederne for at afholde drøftelse med hensyn til de nuværende restriktioner.
Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-100-12-21

17. Evaluering af mødet (13.55-14.00)

Formandsskabet indstiller,

at mødet evalueres.

Beslutning

Mødet er forløbet godt, selvom vi igen har måtte mødes virtuelt. Jonas Dahl beklager at der ikke er blevet holdt nok pauser i løbet af mødet.


Tak for idag til alle. Igen er mødet forløbet i en god konstruktiv tone fra alle.

Tilbage til toppen