Organisering af MEDudvalg

MED står for medbestemmelse og medindflydelse, og i de forskellige udvalg i MEDsystemet sidder både leder- og medarbejderrepræsentanter.

Hver afdeling har et lokalt MEDudvalg (LMU), hvor sager omkring sikkerhed, organisering af arbejdet, besparelser, personalepolitikker og lignende typisk diskuteres.

Herudover har hospitalet et HovedMEDudvalg (HMU), der mødes 4-6 gange om året. Regionen har derudover et overordnet MEDudvalg (RMU), hvor en lederrepræsentant fra hospitalets HMU deltager.

Referater

Ud over de ordinære planlagte møder i HMU kan der indkaldes til ekstraordinært HMU-møde, hvis eksempelvis væsentlige planer skal i høring i HMU, før den endelige beslutning træffes.

Se alle
  • Udvalg: HMU - RRA
  • Mødedato: 05. februar, 2025 kl. 11:30
  • Mødested: Mødelokale 10

 


Sagnr.: 1-01-100-4-25

1. Godkendelse af dagsorden og referat (kl. 11.30 - 5 min.)

Formandsskabet indstiller,

at dagsordenen godkendes, og vurderer om der er presserende emner, der skal have mere plads,
at referatet fra mødet 27. november godkendes, og
at punktet til eventuelt meldes ind.

Sagsfremstilling

Referat fra seneste møde findes i First Agenda eller er vedlagt her.

Beslutning

HMU godkendte dagsorden, og vurderede, om der var presserende emner, som skal have mere plads.

HMU godkendte referatet fra den 27. november 2024.


Punkt 11 om madvogn blev udsat, og flyttet til næste møde i HMU.


Punkter til eventuelt:

  • Omklædning
  • Videoovervågning
  • Integrationen af psykiatri og somatik


Deltagere:

Mette Bærentsen

Lone Winther Jensen

Michael Tjørnild

Svend Christiansen

Mads Amdi Kirk

Andreas Nørgaard

Lars Engelst

Hanne Folsø

Vinni Faber Rasmussen

Tim Sodemann

Helle Andersen

Anna Mortensen

Gitte Grosen

Henrik Larsen

Susanne H. Mikkelsen

Jette Krüger

Thomas Bjerre

Hanne Folsø

Fatima Krogsgaard skov

Karen Rasmussen

Mia Vestergaard Christensen

Mette Dehlendorff

Christina Drægert Stenbæk (Referent)


Afbud:

Nathali Degn

Pernille Sarto

Kirsten Boldsen

Lotte Juhl

Heidi Glud

Anne Christensen

Thorbjørn Grøfte

Sagnr.: 1-01-100-4-25

2. Information fra RMU (kl. 11.35 - 5 min.)

Formandsskabet indstiller,

at HMU drøfter orientering fra RMU.

Sagsfremstilling

Referat fra det ordinære RMU-møde den 9. december er nu frigivet og tilgængelig via First Agenda.


Referatet er godkendt af formandskabet og godkendes endeligt på næste møde.


De væsentligste informationer fra RMU-mødet til videreformidling til HMU’erne:


  • RMU fik en orientering om seneste nyt vedrørende sundhedsreformen. Der er fortsat mange ubekendte i forhold til reformen, og der er i øjeblikket dialog med Sundhedsministeriet om, hvordan forskellige elementer skal forstås. Der er også taget fat på dialogen med kommunerne i regionen. RMU vil vende tilbage til emnet på kommende møder, og der vil også være dialog om sundhedsreformen i de enkelte HMU’er.


  • RMU fik præsenteret og drøftede en række anbefalinger, rettet mod ledelses- og MEDsystemet, der sigter mod at bidrage til at sikre tilstrækkeligt personale nu og i fremtiden. Anbefalingerne er godkendt af regionsrådet.

Anbefalingerne videreformidles til HMU’erne.


  • RMU drøftede afholdelse af 1. maj og grundlovsdag. Koncern HR sender en reminder til HMU-formandskaberne om at være opmærksomme på, hvilke rettigheder der gælder vedrørende 1. maj og grundlovsdag i forhold til planlægning af aktivitet. Det blev aftalt, at RMU genbesøger emnet med afsæt i data for aktivitetsniveauet 1. maj.


  • Danske Regioner og Forhandlingsfælleskabet inviterer til dialogkonference: "Sammen om udviklingen af de regionale arbejdspladser" den 10. januar 2025. Konferencen afvikles som videokonference med dels fælles og dels regionale sessioner. Den regionale session vil foregå i Regionshuset Viborg. Der er inviteret samme deltagerkreds som på temadrøftelsen den 13. september 2024 om arbejdet med OK24-initiativet ”Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser”. Der er 11. december sendt program for den fælles del af konferencen til den inviterede kreds.


Dagsordener og referater kan ses i First Agenda og på hjemmesiden: https://hr.rm.dk/medhjemmeside/regions-medudvalget/dagsordner/

Beslutning

HMU tog orienteringen til efterretning.

Sagnr.: 1-01-100-4-25

3. Nyt fra kontaktudvalget (11.40 - 5 min.)

Formandsskabet indstiller,

at kontaktudvalget orienterer.

Sagsfremstilling

Kontaktudvalget spørger til skraldespandene foran indgang B. De er ofte fyldte. Da de står lige ved indgangen, kan det give et uheldigt førstehåndsindtryk til de borgere, patienter m.m., der benytter denne indgang. Kan der være mere opmærksomhed på at få dem tømt oftere og/eller kan de få en anden placering?


Serviceafdelingen orienterer om det på mødet.

Beslutning

Skraldespande ved indgang B:

Udfordringer med skraldespandene ved indgang B blev drøftet. Serviceafdelingen er bekendt med denne udfordring, og er ekstra opmærksomme på dette område. Hvis der fremadrettet opleves problemer med tømning af skraldespande, opfordres det til at kontakte funktionspostkassen: RH Randers Serviceafdeling rh.randers.serviceafdelingen@rm.dk.


Fra personalepolitisk udvalg:

Uniformpolitik:

Uniformpolitikkens indhold og omfang blev drøftet. Punktet om beklædningpolitik, når man ikke barer uniform tilføjes denne politik, så det fremstår som en helhed. Der bliver tilføjet, at hvis man ikke bære hospitalers uniformer i arbejdstiden, skal påklædningen fremstå professionelt så det ikke virker forstyrende for kommunikationen.

Hvis en medarbejder er uprofessionelt klædt, er det ledelsens ansvar at tage en samtale med vedkommende. Der blev også lagt vægt på vigtigheden af en god implementering af tilføjelsen til uniformpolitiken, når den er godkendt.


Generelt om personalepolitikker:

Personalepolitisk udvalg ønsker HMU’s godkendelse til at gennemlæse alle hospitalets personalepolitikker for at få det opdateret sprogmæssigt, og ønsker herudovere at ”vende dem om”, så de mere er tydellige på, hvad vi ønsker, end hvad vi ikke ønsker – der hvor det giver mening.

HMU bakkede op om dette.

Sagnr.: 1-00-31-22

4. Godkendelse af arbejdsmiljømål 2025-2026 (kl. 11.45 - 30 min.)

Formandsskabet indstiller,

at HMU drøfter samt godkender arbejdsmiljømålene for 2025-2026, og
at HMU drøfter processen i 2024 mhp. at komme med anbefalinger til arbejdsmiljødrøftelse 2025.

Sagsfremstilling

På sidste HMU møde d. 27. november 2024 blev arbejdsmiljømålene for 2025 drøftet.


Her blev det besluttet, at man forsat ville arbejde videre med de tre temaer fra forrige periode: Trivsel, Sikkerhed samt Ergonomi. Under disse temaer er der så udarbejdet nogle nye delmål som blandt andet omhandler psykologisk tryghed og fleksibilitet, kommunikation og tryghed samt bedre rammer og uddannelse. Derudover vil arbejdsmiljøindsatsen understøtte den overordnede strategi om at skabe en arbejdsplads, der anerkendes som både fleksibel og eftertragtet.


Dernæst blev det drøftet, at arbejdsmiljømålene som udgangspunkt er gældende for en 2-årig periode med mulighed for justering. Dette begrundes i, at det kan være svært både at nå at arbejde med målene samt se resultater på den 1-årige periode. Ligeledes vil perioden følge valget for arbejdsmiljørepræsentanter.


Arbejdsmiljøkoordinator, HR-chef og næstformand i HMU har på baggrund af drøftelsen d. 27. november 2024 sammen udarbejdet forslag til de endelige arbejdsmiljømål for 2025-2026, som er beskrevet i vedlagte bilag.


På Regionshospitalet Randers har vi i flere år planlagt arbejdsmiljødrøftelses således, at HMU og AMO har mødtes og haft den årlige obligatoriske arbejdsmiljødrøftelse samt udarbejdet arbejdsmålene sammen, dvs. vi har samlet alle aktørerne på ét møde. Denne proces har både fordele og ulemper. HMU skal derfor drøfte og komme med evt. input til forbedringer til den kommende proces, herunder også gerne tage stilling til den afsatte tid punktet "årlig arbejdsmiljødrøftelse".


Det kan oplyses, at processen omkring den årlige arbejdsmiljødrøftelses ligeledes er dagsordenssat til møde i Arbejdsmiljøorganisationen d. 6. februar 2025. Anbefalinger fra begge fora vil blive indtænkt i planlægning af processen i 2025.

Beslutning

Forslag til de endelige arbejdsmiljømål for 2025-2026 blev drøftet, og disse mål blev godkendt af HMU. De endelige mål er vedhæftet referatet.


Der blev også diskuteret fordele og ulemper ved den nuværende proces for de årlige arbejdsmiljødrøftelser. Fordelene inkluderer, at både arbejdsmiljøorganisationen og HMU er involveret i det samlede arbejde og får de samme oplysninger. En ulempe ved den nuværende proces er, at den afsatte tid på to timer kan virke for tidsknap, hvilket kan efterlade mange løse ender. De fysiske rammer for drøftelse blev også vendt lige som placering af drøftelsen på dagsordenen.


For fremtidige drøftelser ønsker HMU, at der foretages en forventningsafstemning på forhånd om, hvad resultatet af arbejdsmiljø-drøftelserne skal være. Der bør sikres en klar struktur og processtyring af drøftelsen, eventuelt med en fælles indflyvning. Det blev også foreslået, at der skal udføres forberedende arbejde før møderne, så alle deltagere har noget konkret at tage udgangspunkt i under drøftelserne. Dette kunne eksempelvis ske ved, at nogle fra HMU har deltaget i det forberedende arbejde. Dette kunne eksempelvis være arbejdsmiljørepræsentanterne i HMU.

Sagnr.: 1-01-100-4-25

5. Frokost (kl. 12.15 - 30 min.)

Beslutning

.

Sagnr.: 1-13-1-70-24

6. Nyt MUS-koncept (kl. 12.45 - 45 min.)

Formandsskabet indstiller,

at HMU drøfter og godkender nyt MUS-koncept, og
at konceptet kan tages i brug 1/4-25.

Sagsfremstilling

En arbejdsgruppe bestående af medlemmer af Personalepolitisk Udvalg samt ildsjæle, der har meldt sig til at deltage i arbejdet, har udarbejdet et nyt MUS-koncept. Konceptet bygger desuden bl.a. på de ideer og kommentarer, der indkom i den digitale brainstorm samt kommentarer efter afprøvning af konceptet.


Konceptet

Konceptet lægger sig op ad Kompetencemodellen på den måde, at de 3 kompetencer (relationer, faglighed, udvikling) også indgår i konceptet som temaer i dialogen. Dertil kommer et 4. tema om bæredygtigt arbejdsliv og et supplerende tema til ledere.


MUS-konceptet er et koncept, som både kan anvendes ved dialoger for medarbejdere og ledere, men hos ledere er der som nævnt et ekstra tema (For Ledere).


MUS-konceptet består af 4 temaer, som hver er opdelt i 3-5 dialogmoduler. Dialogmodulerne indeholder ideer til de emner, man kan drøfte under hvert af dialogmodulerne. Du kan også drøfte andre ting under hvert dialogmodul, som ”hører ind under” dialogmodulets overskrift.


Der udvælges dialogmoduler af både medarbejdere og ledere – der tales med andre ord om det, der er vigtigt at drøfte i denne dialog.


Der er nu udarbejdet en MUS-cirkel:



Der er også udarbejdet en MUS-cirkel til MUS med ledere, hvor de 5 temaer fremgår.


Vejen til et nyt koncept

HMU godkendte i januar 2023, at Personalepolitisk Udvalg skulle undersøge om MUS-konceptet skulle revideres, efter at den nuværende Kompetencemodel blev godkendt i august 2022.


Der blev derefter tilrettelagt en proces med en digital brainstorm, som gav input til arbejdet, og der var også nogle ansatte, der i brainstormen meldte sig til at deltage i arbejdet.

Arbejdsgruppen har derefter holdt workshops, hvor der på den første blev besluttet, at der skulle udarbejdes et forslag til et nyt MUS-koncept.


HMU blev op til sommerferien 2024 præsenteret for et udkast/skitse til MUS-koncept, som derefter blev afprøvet i HL’s MUS-dialoger med AL. Konceptet er tidligere afprøvet i et afsnit, ved 2 FL samt et medlem af arbejdsgruppen.


Tidshorisont

Der er her foreslået, at det nye koncept ibrugtages 1/4-2025, hvilket betyder, at hvis HMU godkender konceptet og herunder også de foreslåede implementeringsaktiviteter, vil der skulle afholdes infomøder for henholdsvis AL/FL og TR/LMU i marts måned 2025. Foreslåede implementeringsaktiviteter fremgår af power point præsentationen.


Konceptet præsenteres på mødet ved hjælp af animationen og den udarbejdede power point præsentation, der er beregnet som støtte til implementering.

Beslutning

HMU så den animation, der er udarbejdet om MUS-konceptet. Dernæst blev det nye MUS-koncept drøftet.
HMU blev orienteret om, at Regionen har indkøbt et system, som er ved at blive testet. Den administrative del af MUS vil derfor være håndholdt i første omgang. HR præsenterede en PowerPoint-præsentation, der skal støtte ledere og funktionsledere i implementeringen og kan bruges i dialogen med medarbejderne, når det nye koncept præsenteres. Der er også planlagt udvikling af materiale til e-learning.


Der blev stillet spørgsmål om muligheden for at lave lokale tilpasninger i afdelingerne. Det blev påpeget, at det kan være svært at adskille kompetencemodellen fra MUS, og der er usikkerhed om, hvorvidt kompetenceindplaceringen bør være en del af MUS-konceptet. Der er derfor behov for afklaring af, om kompetenceindplaceringen skal integreres i MUS.


Der blev også drøftet problematikken omkring kompetenceindplacering og brugen af den for alle personalegrupper. Det blev præciseret, at HMU tidligere har godkendt, at kompetencemodellen incl. kompetenceindplacering skal bruges for alle ansatte, dog undtaget yngre læger under uddannelse.


Der er kommet positive tilbagemeldinger fra de ledere, der har afprøvet det nye MUS-koncept, herunder ros for layout og temaer, der dækker brede emner. Dog blev der fremført et behov for mere information i implementeringen, herunder forslag om informationsmøder og drøftelser i RE-LE grupperne (Reflektions- og læringsgrupper for funktionsledere).


Konklussionen på drøftelsen var, at HMU godkendte det nye MUS-koncept og implementeringsplanen. HMU ønsker at der skal være en evaluering af konceptet efter ca. 6 måneder. Herudover ønskede HMU at der i implementeringen skal være fokus på at klæde særligt funktionslederne på til gennemførsel af MUS-dialogerne og ekstra fokus på begrebsafklaring.

Sagnr.: 1-13-5-6-22

7. Tilbagemelding på evaluering af kompetencemodellen (kl. 13.30 - 45 min.)

Formandsskabet indstiller,

at HMU tager evalueringen til efterretning, og
at HMU drøfter evt. tiltag pba evalueringen.

Sagsfremstilling

I 2022 godkendte HMU en ny kompetencemodel, der blev implementeret i løbet af 2022 til ikrafttræden pr. 1.1.23. Det blev aftalt, at kompetencemodellen skulle evalueres tidligst sommeren 2024 med det formål at undersøge, om modellen fungerede, og om der var noget der evt. skulle ændres.


Evaluering af modellen er foretaget af et eksternt firma i løbet af efteråret 2024.


Frederik Nobel fra Implement gennemgår rapporten og fremlægger anbefalinger på baggrund af resultatet af evalueringen af kompetencemodellen.

Beslutning

Frederik Nobel fra Implement gennemgik evalueringen af kompetencemodellen på HMU-mødet og delte anbefalinger baseret på resultatet. Evalueringen, som er vedhæftet referatet, viser, at kendskabet til kompetencemodellen varierer, og at mange føler, at informationen om modellen har været utilstrækkelig. Nogle medarbejdere er usikre på, om deres løn er koblet til kompetenceindplaceringen. Cirka halvdelen mener, at modellen understøtter en bedre dialog med nærmeste leder, og flere ledere har givet udtryk for, at værktøjet er nyttigt til at sikre en struktureret samtale med medarbejderen. Der er enighed om relevansen af at vurdere de tre typer kompetencer, især de faglige kompetencer.


Evalueringen peger på flere forbedringstiltag, som HMU kan tage med videre, herunder bedre kommunikation, tilpasning af modellen til forskellige faggrupper og afdelinger, klarere definitioner og eksempler, mere fleksibilitet og større fokus på bløde kompetencer som kommunikation og samarbejde. Der er også et ønske om en mere fleksibel og dynamisk tilgang, da kravene til medarbejderne ændrer sig over tid.


HMU tog evalueringen til efterretning og mente, at det var positivt, at evalueringen var blevet gennemført, da den kan hjælpe med at pege på fremtidige fokusområder. Der var enighed om, at niveau 4 og 5 i modellen evt. bør omformuleres, da det af nogle opfattes som en tjekliste, hvilket ikke var hensigten.


HMU besluttede, at der fremadrettet skal være fokus på muligheden for tilpasning af modellen til de enkelte afdelinger, herunder øget kendskab og forståelse af modellen. Der blev også anerkendt et behov for en begrebsafklaring, da kompetencemodellen indgår som en integreret del at MUS-dialogen (se ovenfor).
Et forslag er, at dette eventuelt kunne blive et emne for drøftelse i RE-LE grupperne (Reflektions- og læringsgrupper for funktionsledere).

Sagnr.: 1-01-100-4-25

8. Pause (kl. 14.15 - 10 min.)

Beslutning

.

Sagnr.: 1-01-100-4-25

9. Status over arbejde i HMU 2023-2025 (kl 14.25 - 25 min.)

Formandsskabet indstiller,

at HMU drøfter, om drømme og visioner for arbejdet 2023-2025 blev indfriet, og
at HMU sender anbefalinger videre til det nye HMU.

Sagsfremstilling

På mødet den 1. juni 2023 drøftede HMU drømme og visioner for de kommende 2 års arbejde. Drøftelsen mundede ud i 2 hovedtemaer:


A) hvordan HMU gerne vil arbejde

B) hvilke opgaver HMU gerne vil arbejde med


Tema A

På baggrund af en drøftelse blev der udarbejdet et papir, om kendetegnene ved arbejdet i HMU:

  • at vi er mere optaget af at kigge fremad end bagud
  • at det meste skal være relevant for de fleste
  • at vi er en del af noget større
  • at vi kan og skal tale om det der er svært
  • at vi bidrager med at komme med forslag til løsninger og
  • at vi bidrager til at fortælle den gode historie / brande hospitalet


Formen/dagsordene på HMU-møderne er også blevet drøftet, og her blev HMU enige om:

  • at det er godt at have temadrøftelser på dagsordenen
  • at der skal være nok tid til drøftelserne
  • at det skal være tydeligt om et punkt er til orientering, drøftelse eller en temadrøftelse
  • at der skal være faste punkter, men også at dagsordenen prioriteres efter, hvad der er vigtigst
  • at der skal være opfølgning på igangværende opgaver og mulighed for at komme med nye emner


Information til og fra LMU blev også drøftet, og her blev HMU enige om:

  • at information fra HMU til LMU skal beskrives tydeligt
  • at punkter fra LMU til HMU skal have generel karakter
  • at det henstilles til, at LMU-møder bliver planlagt, så de understøtter information til og fra HMU


Tema B

De emner, som HMU gerne ville arbejde med var:

  • branding af hospitalet - fortælle de gode historier
  • rekruttering og tilknytning
  • hospitalets nye strategi
  • samarbejde mellem LMU og HMU
  • forskning og udvikling
  • arbejde i tværprofessionelle teams


Ovenstående var drømmene for denne HMU-periode. Nedenfor oplistes, hvad HMU har beskæftiges sig med i perioden.


Kendskab

For at øge kendskabet til HMU blev der som noget nyt lavet en præsentation af de enkelte HMU-medlemmer, og hvad de står for.

Se https://www.randers.intranet.rm.dk/om-hospitalet/udvalg/hovedmedudvalg/.


Temadrøftelser

Ved en gennemgang af dagsordenerne for perioden kan det ses, at HMU, siden beslutning om temadrøftelser blev truffet, har haft ét eller flere temaer på næsten alle ordinære mødet. Temaerne har været:

  • Transformation - omstilling til fremtidens sundhedsvæsen
  • 7-punktsplan
  • Vision for RRA
  • Muligheder i det nye arbejdsplanlægningssystem
  • Employer Branding
  • Sundhedsstrukturreformen


Ordinære punkter

Herudover har HMU drøftet bl.a.

  • Budget, regnskab og besparelser
  • Digital onboarding
  • Vita - og rokader som følge heraf
  • Nyt MUS-koncept
  • Pejlemærker for gode dialoger om forandringer
  • Hyppige trivselsmålinger
  • Årlige arbejdsmiljødrøftelser
  • Besøg fra arbejdstilsyn
  • Personalepolitisk Udvalgs fremtid


På baggrund af ovenstående bedes HMU drøfte, om visionerne og drømmene for denne HMU periode er blevet indfriet (helt eller delvist) både hvad angår indhold, men også formen på møderne samt konneksen til og fra LMU'erne. Herefter skal HMU komme med gode råd/anbefalinger, som de gerne vil sende videre det nye HMU.


Beslutning

HMU drøftede, om drømme og visioner for arbejdet 2023-2025 er blevet indfriet og kom med anbefalinger til det kommende HMU. Overordnet set er HMU tilfredse med arbejdet i perioden 2023-2025, men mener, at der fremadrettet skal være større fokus på at nå ud til medarbejderne med informationerne.


HMU anbefalede, at det nye HMU fokuserer mere på at vidensdele de gode historier og erfaringer. Derudover bør der sikres opfølgning på aftaler og beslutninger, hvilket eventuelt kan ske ved at genbesøge nogle af de tidligere punkter. HMU foreslog også at overveje at arrangere inspirationsbesøg ud af huset.

Sagnr.: 1-21-100-1-24

10. Regnskab 2024 og status på fællesindsatser 2025 (kl. 14.50 - 15 min.)

Formandsskabet indstiller,

at HMU tager orienteringen om regnskab 2024 samt status for arbejdet med fælles indsatser i 2025 til efterretning.

Sagsfremstilling

Foreløbigt regnskabsresultat 2024

Regnskabsresultatet er foreløbigt, idet der kan komme enkelte korrektioner, inden regnskabet lukkes endeligt.


Hospitalets regnskabsresultat 2024 på driften er 6,638 mio. kr. pr. 22. januar 2025. Det betyder, at vi har brugt 99,5 % af rammen.

Det positive resultat skal ses i sammenhæng med, at der er budgetlagte udgifter, som ikke blev afviklet i 2024, og derfor skal overføres til 2025. Det gælder f.eks. forskningsmidler.


Tabel 1: Foreløbigt regnskabsresultat 2024


Afdelingernes regnskabsresultat ses i tabel 2.


Tabel 2: Afdelingernes regnskabsresultat 2024


Regnskabsresultat for centrale konti ses i tabel 3.


Tabel 3: Centrale konti og regnskabsresultat 2024


Fælles indsatser i 2025

Budget 2025 indeholder fælles indsatser. Formålet med fælles indsatser er at udvikle fagligheden på hospitalet samt at få mere sundhed for pengene. Fælles indsatserne i budget 2025 er en væsentlig opgave, som hospitalet skal prioritere tid til og kræfter på i sidste halvdel af 2024 samt første halvdel af 2025.


Der er fastsat et besparelseskrav til de enkelte fælles indsatser. Formålet med fælles indsatser er at realisere besparelseskrav, men også at skabe værdi for hospitalet i en bredere forstand – eksempelvis ved sikre et bedre patientflow, sikre muligheden for flere operationer, forbedre arbejdsmiljøet ved at placere aktivitet indenfor almindelig arbejdstid osv.


I budget 2025 er følgende fælles indsatser:

  • Indkøbsområdet
  • Optimering af OP-kapacitet
  • Ambulante spor
  • Reduktion af blodprøver og analyser
  • Reduktion af røntgen og skanning


Økonomi

I forbindelse med budget 2025 er der fastsat besparelseskrav til de enkelte fælles indsatser. Baggrunden for at koble besparelseskrav på fælles indsatserne er at undgå eller formindske eventuelle rammebesparelser i budget 2025.


Besparelserne er forudsat at træde i kraft 1. april 2025 – hvorfor besparelseskravet har ¾-virkning i 2025. Besparelsen er altså 7,5 mio. kr. i 2025 stigende til 10 mio. kr. i 2026. Besparelserne udmøntes til de afdelinger (løn og/eller øvrig drift) og centrale puljer (herunder udgifter til privathospitaler), der forventes at få mindreforbrug som følge af arbejdet med fælles indsatserne.


Vurdering af økonomi og evt. rammebesparelse

I løbet af marts vil der være en vurdering af om fælles indsatserne kommer i mål med de fastsatte besparelseskrav. I tilfældet af større forskelle mellem besparelseskrav og konkret besparelse, bliver besparelseskravet justeret – hvilket både kan være opadgående eller nedadgående retning. Den manglende besparelse for fælles indsatserne under ét, vil derefter blive udmøntet som en rammebesparelse til alle afdelinger på hospitalet fordelt på baggrund af bruttolønsbudgettet.


Tidsplan

Arbejdet med fælles indsatserne skal følge nedenstående overordnede tidsplan:

  • Senest 15. december skal kommissorium være udarbejdet og godkendt af HL-sponsor
  • Medio april er der en vurdering af realiseringen af besparelseskravet i de enkelte fælles indsatser
  • Arbejdet med fælles indsatserne skal være færdigt senest 1. juli 2025


Organisering af fælles indsatserne

Det er den samlede AL-kreds, der er ansvarlig for gennemførelsen af fælles indsatserne. Der er følgende roller og opgaver:


Sporejere

Der er udpeget 2 sporejere på hver fælles indsats. Sporejerne er fra AL-kredsen.


Sporejerne har bl.a. følgende opgaver:

  • Er overordnet ansvarlig for at drive processen med fælles indsatsen
  • Er ansvarlige for at udarbejde kommissorium for fælles indsatsen – indeholdende:
  • Er overordnet ansvarlig for at komme i mål med besparelseskrav


Deltagere

AL-kredsen har udpeget relevante deltagere til de enkelte fælles indsatser. Deltagerne kan være fra AL-kredsen, funktionsledere eller nøglemedarbejdere.


Deltagerne har følgende opgaver:

  • Bidrage med indsigt og generel nysgerrighed
  • Medansvar for udarbejdelsen af kommissorium
  • Medansvar for gennemførelse af handlinger
  • Ansvar for aftalte handlinger i egen afdeling gennemføres – i samarbejde med egen AL
  • Medansvar for at komme i mål med besparelseskrav


HL-sponsor

Der er koblet en HL-sponsor på de enkelte fælles indsatser.


HL-sponsoren har følgende opgaver:

  • At være til rådighed for sporejere
  • At godkende kommissorium herunder konkrete handlinger ifbm. fælles indsatsen
  • At inddrage/orientere de øvrige HLere efter behov



Beslutning

HMU tog orienteringen til efterretning.

Sagnr.: 1-13-3-176-09

11. Madvogn (kl. 15.05 - 5 min.)

Formandsskabet indstiller,

at HMU bliver orienteret om mulig kommende madvogn

Sagsfremstilling

HMU ønskede ved møde i efteråret 2024, om der kunne ses på muligheder for, at medarbejdere særligt i aftentimerne, kan købe mad fra kantinen i nærheden af sengeansnittene, da det kan være svært at gå fra til at komme i kantinen. Der blev nedsat en lille arbejdsgruppe med repræsentanter fra HMU, køkkenet samt serviceafdelingen som arbejder på mulige løsninger.


Gruppen har holdt to møder. Der arbejdes på nuværende tidspunkt på en løsning, hvorpå medarbejderne på aftenvagt kan købe mad fra kantinen på eksempelvis en madvogn.

I første omgang arbejdes der på en løsning med kolde retter såsom salatbowls og sandwich. Inden opstart planlægges der at sende en survey ud til medarbejderne for at kunne imødekomme deres ønsker til mad. Senere tiltænkes det at en større løsning, som muligvis kan tænkes ind i det kommende byggeri.


Mere information kommer derfor senere.

Beslutning

Punktet 11 blev udsat, og flyttet til næste møde i HMU.

Sagnr.: 1-13-3-176-09

12. Skriftlig orientering - ændring af graviditetspolitik (kl. 15.10 - 5 min.)

Formandsskabet indstiller,

at HMU tager orienteringen om, konsekvensrettelse af graviditetspolitik, grundet ændring af arbejdstidsbestemmelse for gravide på baggrund af OK24 samt nedlukning af trivselsjordemoderordningen til efterretning.

Sagsfremstilling

Som en del af OK 24 blev det besluttet, at ændre på retningslinjerne for gravide og natarbejde for nogle faggrupper. Dette er pr. 1. oktober 2024 ændret til at være indarbejdet i loven, således at det nu er gældende for alle faggrupper. Det fremgår af "Bekendtgørelse om arbejdets udførelse" § 8 stk. 7, hvor der står at gravide ansatte højest må have en nattevagt i ugen.


Herudover har HL besluttet, at lukke trivselsjordemoderordningen pr. 1.1.25. Ordningen gav gravide ansatte en mulighed for at få rådgivning og støtte fra en jordemoder i forbindelse med arbejdsrelaterede udfordringer under graviditeten. Beslutningen om at nedlukke ordningen er truffet efter en vurdering af, at den blevet brugt i meget begrænset omfang.


Begge ændringer er derfor konsekvensrettet i graviditetspolitikken.

Beslutning

HMU tog orienteringen til efterretning.

Sagnr.: 1-13-5-487-24

13. Skritflig orientering - fokuseret kompetenceudvikling for erfarne medarbejdere (kl. 15.10 - 5 min.)

Formandsskabet indstiller,

at HMU tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Der eksisterer et tilbud i form af temaeftermiddage til erfarne sundhedsmedarbejdere, hvor der fra 2023 har været afholdt temaeftermiddage med forskellige temaer.


Temaeftermiddagene passer også godt ind i tiltag som følge af vores nye strategi, hvor vi har fokus på ”Livslang læring for alle” (strategispor under ”Læring og forskning”).


Hvordan er temaeftermiddagene blevet igangsat?

Regionsrådets 360 graders plan indeholdt bl.a. et initiativ om fokuseret kompetenceudvikling for erfarne medarbejdere. Der blev som følge heraf nedsat et Kursusråd bestående af hospitalsrepræsentanter og Koncern HR.

Et af initiativerne, som Kursusrådet har foreslået, er temaeftermiddage, hvor der under overskriften "Sammen om opgaven" sættes fokus på forskellige emner. Formålet er, at erfarne sundhedsmedarbejdere får opdateret viden i relevante faglige emner, som kan anvendes i deres hverdag.


Afholdelse af temaeftermiddage

Deltagelse i temaeftermiddagene er mulig ved fysisk fremmøde eller man kan vælge at tilgå dem virtuelt. Temaeftermiddage afvikles fra 13.00 – 15.00 og deltagelse er gratis.

Med både fysisk og virtuel deltagelse kan vi ikke opgøre, hvor mange, der deltager i temaeftermiddagene, idet vi ikke ved om dem, der tilmelder sig til virtuel deltagelse, er 10 der sidder sammen og ser det, eller om man faktisk deltager.


Oplæggene optages og placeres på portalen, Fokus.rm.dk, hvor de kan ses i en periode efter afholdelsen af temaeftermiddagen.


Der afholdes også temaeftermiddage i 2025, men det vides ikke i øjeblikket, om det fortsætter i 2026.


Der er fra 2023 og til ultimo 2024 udbudt følgende temaeftermiddage på RRA:


  • Temaeftermiddagen d. 6/6-23 med overskriften "Klinisk beslutningstagen".
  • Temaeftermiddagen d. 19/6-23 med overskriften "Klinisk lederskab".
  • Temaeftermiddagen d. 2/10-23 med overskriften "En lighedsskabende forskel".
  • Temaeftermiddagen d. 15/11-23 med overskriften "Den patientcentrerede behandlingsplan".
  • Temaeftermiddagen d. 5/9-24 på AUH med overskriften: ”Delirium – en ubuden gæst”.
  • Temaeftermiddagen d. 24/10-24 med overskriften: ”Erfaren og ny kollega”.


I 2025 er der planlagt følgende temaeftermiddage:

  • Temaeftermiddag d. 3/3-25 med overskriften “Mødet med etniske minoriteter i klinisk praksis”.
  • Temaeftermiddag d. 29/4-25 med overskriften: “Hvad trøster, når alvorlig sygdom og død truer”.
  • Der planlægges med en temaeftermiddag i efteråret – dato kendes endnu ikke.


HR/Uddannelse har sendt mails til AL og FL samt andre grupper om temaeftermiddagene, og i starten blev der også afprøvet model med fælles virtuel deltagelse i auditoriet/et mødelokale. Pga. få fremmødte stoppede vi med det.

Beslutning

HMU tog orienteringen til efterretning.

Sagnr.: 1-16-0-87-21

14. Skriftlig orientering - status på bæredygtighed (kl. 15.10 - 5 min.)

Formandsskabet indstiller,

at HMU tager orienteringen til efterretning.

Sagsfremstilling

Nyhedsbreve om bæredygtighed 2-4 gange årligt:

Der udgives fremover nyhedsbreve om bæredygtighed. Formålet er at give mange flere et indblik i nogle af de bæredygtighedsindsatser, der er i gang i Randers. Nyhedsbrevet omhandler primært reduktion i forbrug, da det er inden for vores forbrug af varer, regionen har det største CO2-aftryk. Nyhedsbrevet formidles til alle ledelseslag. Det er derfor ledelsernes opgave at få formidlet nyhedsbrevet videre til alle medarbejdere i egen afdeling. Nyhedsbrev er vedhæftet.


Bæredygtigt Intra

Intrasiden om bæredygtighed har fået den helt store opdatering.

Bæredygtigt hospital - Regionshospitalet Randers

Derfor kan man nu blandt andet klikke sig ind og finde resultater inden for bæredygtighed og særligt reduktion i forbrug af varer (cirkulær økonomi). Både resultater på hospitalsniveau, afdelingsniveau samt på rigtig mange afsnit. Derved er hverken bæredygtighedskonsulenten eller ambassadørnetværket flaskehalse på tiltag og resultater. Det er vigtigt, at alle husker, at give bæredygtighedskonsulenten besked om tiltag, således intrasiden er ajour med virkeligheden.


Lokale implementeringsplaner

Siden 2021 har alle enheder i Region Midt skulle lave lokale planer for, hvordan man vil implementere bæredygtighedstiltag på egen enhed. Vi har i styregruppen for bæredygtighed i Randers besluttet, at vi fra og med år 2025 ophører med at lave disse planer, da vi i regionen har fået regionalt definerede planer for bæredygtighed. Disse planer består af en række obligatoriske indsatser, og derudover skal alle enheder udvælge selvvalgte tiltag. Der vil altså derfor fortsat eksistere planer for implementering af bæredygtighed, og vi vil fortsat definere egne tiltag til implementering i Randers. Det er blot tilrettelagt og udarbejdet i et mere regionalt regi. Find aftalerne for 2024 her: Bæredygtighedsaftale 2024 Regionshospitalet Randers


Beslutning

HMU tog orienteringen til efterretning.

Sagnr.: 1-01-100-4-25

15. Forslag til kommende punkter på HMU (kl. 15.15 - 5 min.)

Formandsskabet indstiller,

at HMU drøfter eventuelle emner til kommende punkter

Sagsfremstilling

Der er her en ikke udtømmende liste over emner til kommende møder:

  • Nyt HMU (mandat, rammer, opgaver, kultur-leveregler)
  • Udpegning til personalepolitisk udvalg
  • Samarbejdet mellem HMU og personalepolitisk udvalg
  • Drømme og visioner for nyt HMU
  • Bæredygtighedsaftaler 2025-2026
  • Hospitalets aktivitetsplan 2025/2026
  • Nyt fra Vita (fast punkt?)
  • Nyt fra Sundhedsstrukturreformen (fast punkt ?)


Beslutning

HMU foreslog, at implementeringen af visioner og strategi kunne drøftes i HMU-regi.

Sagnr.: 1-01-100-4-25

16. Eventuelt (kl. 15.20 - 5 min.)

Formandsskabet indstiller,

at punkter under eventuelt drøftes.

Beslutning

Omklædning:

Grundet arbejdet med Vita er der opstået udfordringer vedr. omklædningsrum. Der har været en stigning i henvendelser til Informationen vedr. omklædningsrum - herunder ønsker til andre omklædningsrum end de, der er blevet tildelt. Informationen har oplevet nogle ubehagelige samtaler på den baggrund. Mette B var tydlig på, at det skal stoppes omgående. Hvis der opstår spørgsmål vedrørende omklædningen, skal dialogen føres med den enkelte medarbejders leder. Der vil blive lavet en fælles kommunikation til afdelingsledere og funktionsledere. Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at bytte omklædningsrum internt, da hvert omklædningsrum har sin egen nøgle. Det er desuden meget vigtigt, at medarbejderne ikke klæder om oppe i afdelingerne.


Hvis henvendelserne omhandler medarbejdere med funktionsnedsættelse kan der tages kontakt til funktionspostkassen: RH Randers Serviceafdeling rh.randers.serviceafdelingen@rm.dk.


HMU besluttede, at muligheden for at installere mere belysning i kælderen ved Psykiatrien skal undersøges, så medarbejderne kan føle sig trygge, når de går mellem omklædningen og hospitalet.


Videoovervågning:

HMU blev orienteret om, at der fremadrettet vil blive installeret videoovervågning på udvalgte steder i bygningerne. På grund af GDPR vil der blive sendt en mail ud til alle ansatte, og der vil blive opsat skilte i de områder, hvor videoovervågningen bliver installeret. Fra varslingen af af medarbejderne til evt. videoovervågning kan opsættes skal der gå 6 uger.


HMU foreslog, at mulighederne for videoovervågning ved cykelparkeringen også undersøges.


Integrationen af psykiatri og somatik:

HMU blev orienteret om, at der på nuværende tidspunkt bliver udarbejdet en tidsplan for integration af psykiatri og somatik.

Sagnr.: 1-01-100-4-25

17. Punkter til videreformidling til LMU (kl. 15.25 - 5 min.)

Formandsskabet indstiller,

at punkter til videreformidling drøftes.

Beslutning

  1. Problematikken vedr. omklædningsrum.
  2. Det nye MUS-koncept kommer snart.