Om projektet

Projekttitel

Udvikling af tværsektoriel samarbejdsmodel til planlægning af den sidste levetid for hjemmeboende ældre.

Periode

Juli 2023 til august 2026

Forskningsområde

Formålet med dette ph.d.-projekt er at udvikle en tværsektoriel model til planlægning af den sidste levetid for hjemmeboende ældre.

Baggrund

Selvom forskning viser, at de fleste ældre ønsker at tilbringe deres sidste levetid i hjemmet, ender mange med at bruge meget af tiden på hospitalet under akutte indlæggelser. Her risikerer de at modtage uønsket og udsigtsløs behandling eller udredning. Og nye opgørelser viser, at 30 % af ældre over 85 år ender med at dø på hospitalet.

Bekymringer om at blive en byrde for familien, utryghed eller manglende adgang til symptomlindring kan ændre de ældres præferencer, når døden nærmer sig, så de lader sig indlægge og måske dør på hospitalet i stedet for i hjemmet. Hjemmeboende ældre er særligt udsatte for ulighed i palliation, da de ofte bor alene eller med en ældre ægtefælle, og familien mangler måske viden om mulighederne for hjælp og støtte.

Det er derfor vigtigt, at ønsker til den sidste levetid fra hjemmeboende ældre kommunikeres under sektorovergange og andre skift mellem sundhedsprofessionelle, da overgangene i et komplekst sundhedssystem kan være udfordrende for ældre mennesker.

Projektet benytter sig af MRC guidelines for udvikling af komplekse interventioner. Det understøtter Region Midtjyllands Sundhedsaftale med kommuner og almen praksis.

Afdeling og vejledere

Afdeling

Akutafdelingen, Regionshospitalet Randers

Vejledere

  • Pia Dreyer, Professor, ph.d., cand.cur., Intensiv, Aarhus Universitetshospital. Institut for Folkesundhed - Sygepleje, Aarhus Universitet
  • Mette Raunkiær, Professor, RN. REHPA - Nationalt Videncenter for Rehabilitering og Palliation, Syddansk Universitet, Odense Universitets Hospital

  • Mette Kjærgaard Nielsen, PhD, Praktiserende Læge, Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus, Ekstern Lektor, Department of Clinical Medicine, Aarhus University