Kvindesygdomme og barsel sengeafsnit er en del af Kvinde-Barn Fællesafdeling, der, ud over os, består af Fødeafsnittet, Børn og Unge Sengeafsnit for Nyfødte (neo) samt Børn og Unge Sengeafsnit (den store børneafdeling). Derudover er der til hvert afsnit knyttet flere klinikker.
Klyngeafdelingen har en fælles afdelingsledelse og et tæt samarbejde i hverdagen. For at opnå de bedste forløb for familierne hjælper vi hinanden på tværs af afsnit, når der er behov for det, fx ved travlhed eller sygdom. Koordinatorer fra de tre afsnit er i tæt dialog dagen igennem for at sikre, at vi hjælper hinanden bedst muligt.
Barselsafsnittet, Fødeafsnittet, og neo arbejder tæt sammen i projektet "Familien sammen". Samarbejdet har stor betydning for familiernes forløb, idet vi gør, hvad vi kan for at holde familierne samlet. Det betyder, at nybagte sectio-mødre kan overvåges og plejes på Børn og Unge Sengeafsnit for Nyfødte, og at babyer med behov for sondeernæring, lysbehandling mm. kan forblive indlagte på Kvindesygdomme og Barsel Sengeafsnit sammen med resten af familien.
For at fastholde og styrke det gode samarbejde har vi et fælles månedligt fokus på afsnittene. Det kunne eksempelvis være ”bedside-overlevering” ved overlevering mellem vagtlag eller overflytning mellem afsnit eller oplæring.
Amning er et meget specialiseret og omfattende sygeplejefaglig område, som for nye sygeplejersker kan virke ret skræmmende, hvis man ikke tidligere har fået undervisning eller selv har erfaring inden for området.
Men bare rolig, der er ingen, der forventer, at du ved alt, når du starter på afdelingen. Dog vil det være en fordel at læse bogen ’Amning – en håndbog for sundhedspersonalet’ (PDF) udgave 4, 2018 fra Sundhedsstyrelsen hjemmeside, der vil hjælpe dig godt på vej.
Derudover tilbyder afdelingen også ’Amme- og spædbarnsundervisning’ fire gange årligt, med en varighed på én time.
Arbejdet med at udvikle og vedligeholde ’spædbarns- og ammestandarder’ er en kontinuerlig proces. Opgaven varetages af Spædbarnsgruppen i samarbejde med Ammegruppen og de specialeansvarlige samt de uddannede sygeplejersker i afsnittet.
Der afholdes to-tre personalemøder årligt á tre timers varighed indlagt i arbejdstiden/normen. Der er ofte faglige emner på dagsordenen med en blanding af teoretisk undervisning, fantomøvelser og scenarietræning.
Hver anden torsdag i de lige uger, er der undervisning for alle på afdelingen. Løbende kan man udtrykke ønsker til programmet/undervisning. Det er ca. fra kl 8.30-09.00.
Ift. kurser er det lidt et begrænset område. Fagligt selskab for gynækologiske og obstetriske sygeplejersker (FSGOS) udbyder landsseminarer samt løbende kurser årligt. Det kræver medlemskab af DSR samt medlemskab af FSGOS, som koster 300 kr. årligt. Følg FSGOS på Facebook siden ’FSGOS – Fagligt Selskab for gynækologiske og Obstretriske Sygeplejersker’, som løbende holder dig opdateret om mulige kurser.