18. august 2021

27. august forsvarer Christine Rohr Thomsen sin ph.d.-afhandling om kvantitativ elastografi af livmoderhalsen. Forsvaret finder sted i auditoriet, Regionshospitalet Randers, Skovlyvej 9.

Christine Rohr Thomsen forsvarer sin ph.d.-afhandling fredag 27. august. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Livmoderhalsens biomekaniske styrke er vigtig for et succesfuldt udfald af graviditet og fødsel. Kvinder med reduceret biomekanisk styrke i livmoderhalsen vil være i risiko for at føde for tidligt, mens kvinder, der har en livmoderhals med øget biomekanisk styrke, vil være i risiko for overbårne graviditeter og mislykket igangsætning af fødslen.

Læge Christine Rohr Thomsen har i sit ph.d.-projekt arbejdet med at udvikle en metode til at måle livmoderhalsens biomekaniske styrke. Metoden kombinerer tranvaginal ultralydsscanning med elastografi, som er en ultralydsbaseret måde at evaluere hårdheden af et givet væv.

Kombinationen har vist lovende resultater, hvad angår vurdering af livmoderhalsens hårdhed som mål for dens biomekaniske styrke. Metoden er dog begrænset af, at den kraft, der lægges på ultralydsproben, når vævet komprimeres, er ukendt.

I sit ph.d.-projekt undersøger Christine Rohr Thomsen, om en nyudviklet kraftmåler i kombination med elastografi kan bruges til at vurdere livmoderhalsens biomekaniske styrke. I studiet indgår kvinder med forskellig graviditetslængde og kvinder, der kommer til igangsætning af fødslen.

Derudover inkluderer ph.d.-projektet også udvikling af en guidelinde, som i fremtiden vil kunne forbedre elsatografi som metode til vurdering af livmoderhalsen.

Resultaterne fra projektet vil blive præsenteret ved ph.d.-forsvaret, som finder sted fredag 27. august kl. 11.00-13.00 i Auditoriet, Skovlyvej 9, indgang B, Regionshospitalet Randers.

Tilmelding kan ske til Christine Rohr Thomsen, crt@clin.au.dk, til og med fredag 20. august.