Hospitalets køkken har vundet adskillige priser og har Det Økologiske Spisemærke i guld. Læs om køkkenets arbejde og filosofi for den gode mad.

Principperne for Patientkøkkenets arbejde

Personalet i Patientkøkkenet bruger hver dag økologiske, sæsonaktuelle, friske og varierede råvarer. Alt sammen med udgangspunkt i at bibeholde den gode smag.

Filosofien i patientkøkkenet er, at alt bliver lavet fra bunden, og at så meget af råvarerne som muligt bliver anvendt. Køkkenpersonalet har foruden arbejdet med økologi også fokus på at mindske madspild og øge bæredygtigheden, f.eks. ved at reducere plastforbruget samt mængden af kød i retterne.

Spisemærke i guld

Glæden var stor, da Patientkøkkenet fik Det Økologiske Spisemærke i guld. Foto: Helle B. Larsen
Glæden var stor, da Patientkøkkenet fik Det Økologiske Spisemærke i guld. Foto: Helle B. Larsen

Patientkøkkenet har som det første hospital i landet opnået at få tildelt Det Økologiske Spisemærke i guld, hvilket betyder, at maden i køkkenet er min. 90% økologisk. 

I dag er køkkenet ca. 97% økologisk. De sidste procent, der skiller køkkenet fra at være 100% økologisk, er f.eks. vindruer og andre madvarer, som småtspisende patienter nemt kan spise.

Vejen til et økologisk køkken

Rejsen mod at blive et økologisk køkken begyndte allerede i 2009, da Det Økologiske Spisemærke blev lanceret. Det fik nemlig tankerne til at spire hos Mona Carøe Jensen, der er cheføkonoma.

I 2015 opnåede slagteren på Regionshospitalet Randers at blive 100% økologisk, og i 2019 blev bageren det også. Løbende er produktionen blevet tilpasset således, at køkkenet kommer tættere og tættere på at være 100% økologisk i alle aspekter.

I 2020 blev Patientkøkkenet nomineret til Køkkenprisen som et af Danmarks bedste øko-køkkener.