Afdeling for Folkeundersøgelser har i 2022 fået bevilget i alt 20 millioner kroner til forskning i kræftscreening. Det er ny rekord til gavn for mange danskere.

Rekordbeløb

I Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers er forskning i kræftscreening i højsædet. Og afdelingen, der varetager de tre nationale screeningsprogrammer i Region Midtjylland, har i 2022 sat rekord, når det kommer til størrelsen på forskningsbevillinger.

Hele 20 millioner kroner er det lykkedes afdelingen, der også har status som universitetsklinik for kræftscreening, at få bevilliget til fremtidig forskning. Det glæder cheflæge Berit Andersen.

- Siden vi blev udnævnt som universitetsklinik i 2020, har vi virkelig fået sat skub i vores forskning. Forskning, vi regner med, vil komme mange danskere til gavn, siger hun.

Tre projekter har fået 4 millioner

Senest har afdelingen fået bevilget 4 millioner i Knæk Cancer-midler til tre forskellige forskningsprojekter, der på hver deres måde dækker kræftscreeningsområdet fra deltagelse til diagnostik og opfølgning.

- Kræftscreening er et dynamisk felt, og vi skal hele tiden blive klogere på, hvordan vi indretter screeningsprogrammerne, så vi bruger ressourcerne mest effektivt til gavn for så mange som muligt. I nogle tilfælde medvirker screening til at forebygge udvikling af kræft, og i andre tilfælde handler det om at stille diagnosen tidligt, så prognosen bliver bedre. Samtidigt er det vigtigt med fokus på at begrænse overdiagnostik og overbehandling af borgere, der aldrig ville være blevet syge, siger Berit Andersen.

Læs mere om afdelingens seneste tre bevillinger herunder: