02. februar 2021
Berit Bargum Booth forsvarer fredag 5. februar sin ph.d.-afhandling "Celleforandringer på livmoderhalsen - Kan den diagnostiske procedure forbedres? Undersøgelse af Dynamic Spectral Imaging (DSI) kolposkopi i en dansk sammenhæng".
Berit Bargum Booth forsvarer sin Ph.d.-afhandling på fredag, 5. februar. Forsvaret kan følges online via zoom. Foto: Helle Brandstrup Larsen.
Hvert år rammes omkring 400 kvinder af livmoderhalskræft i Danmark, en kræftform som kan opdages ved celleforandringer på livmoderhalsen.
Omkring 15.000 kvinder får årligt konstateret nyopdagede celleforandringer på livmoderhalsen, og de henvises til en kolposkopiundersøgelse, hvor det vurderes, om der er områder, der er suspekte for celleforandringer.
- Tidligere forskning viser desværre, at nøjagtigheden af kolposkopi ikke er så god, som vi troede, og det står klart, at områder med celleforandringer overses ved kolposkopi. Ny teknologi kan måske forbedre dette. Dynamic Spectral Imaging (DSI) kolposkopi er et digitalt instrument, som via et farvekort indikerer områder suspekte for celleforandringer, siger Berit Bargum Booth.
Vigtigt emne
Studier har vist, at DSI kolposkopi muligvis kan bridrage med en optimering af kolposkopiproceduren, og Berit Bargum Booths ph.d.-afhandling bidrager derfor med ny viden om effekten af at tilføje den digitale teknologi til kolposkopi undersøgelsen i en dansk sammenhæng.
- Det er et vigtigt emne, fordi mange kvinder får celleforandringer på livmoderhalsen på et tidspunkt i deres liv, og det er vigtigt, at vi kan identificere de kvinder, som skal behandles, og de kvinder som kan gå tilbage til screeningsprogrammet, så vi ikke sygeliggør kvinderne, siger Berit Bargum Booth.
Projektet er udført på afdeling for kvindesygdomme i Randers og med supplerende data fra patienter i Horsens.