31. marts 2021
Reservelæge og forsker Anders Sjørslev Schmidt forsvarer fredag 9. april kl. 13.00 sin ph.d.-afhandling om hjertestød til behandling af forkammerflimren.
Anders Sjørslev Schmidt forsvarer 9. april sin Ph.D.-afhandling om behandling af forkammerflimren. Foto: Helle Brandstrup Larsen
Forkammerflimren er den mest almindelige hjerterytmeforstyrrelse, og gennem livet vil den i gennemsnit ramme en ud af tre personer. Forkammerflimren ses ofte sammen med andre livstilsygdomme som højt blodtryk, og den øger risikoen for blodprop i hjerte og hjerne.
Den hyppigst anvendte behandling af forkammerflimren er hjertestød, en elektrisk strøm, der sendes igennem hjertet via elektroder placeret uden på patientens brystkasse.
I Ph.D.-afhandlingen har Anders Sjørslev Schmidt forsket i denne behandling, hvor han har taget udgangspunkt i tre kliniske lodtrækningsstudier, der havde til formål at undersøge tre uafklarede spørgsmål: Hvilket apparatur, hvilke energi-indstillinger og hvilken placering af elektroderne på brystkassen giver det bedste resultat?
Opdateret viden
- Studierne i denne ph.d. har bidraget med ny viden, som har potentiale til at ændre på, hvordan hjertestødsbehandling udføres fremover. Resultaterne viser, at hjertestød kan udføres mere effektivt uden at gå på kompromis med skånsomheden af behandlingen, siger Anders Sjørslev Schmidt.
Resultatet af afhandlingen er direkte anvendelig for sygeplejersker og læger, der til dagligt udfører hjertestødsbehandling, og nationale vejledninger er allerede opdateret med den nye viden, ligesom studierne også er nævnt i europæiske vejledninger.
På grund af COVID-19 er det ikke muligt at deltage fysisk i forsvaret, men det kan følges:
online kl. 13.00 den 9. april via zoom på linket: https://aarhusuniversity.zoom.us/j/62494205636