16. november 2020

Ung forsker fra Regionshospitalet Randers er netop blevet hædret for forskning i at forbedre genoplivning af børn med hjertestop ved American Heart Associations årlige kongres.

Kasper Glerup Lauridsen, læge og ph.d.-studerende ved Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Randers. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Kasper Glerup Lauridsen, læge og ph.d. studerende fra Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Randers, har søndag den 15. november fået en fornem anerkendelse for sin forskning. Den amerikanske hjerteforening American Heart Associations har på sin årlige konference om genoplivning - American Heart Association Resuscitation Science Symposium - vurderet Kasper Glerup Lauridsens projekt om genoplivning af børn med hjertestop som et af de tre bedste blandt internationalt indsendte forskningsprojekter.

- Når man genopliver et barn med hjertestop på hospitalet, så pauserer man hjertemassagen undervejs for eksempel for at analysere hjerterytmen, for at give stød eller for at anlægge en tube i luftrøret. Vores data viser, at hvis pauserne bliver for lange, så er det forbundet med en større risiko for, at barnet dør af hjertestoppet eller overlever med mén, forklarer Kasper Glerup Lauridsen. 

Unik forskning

Projektet, der har den officielle titel Chest Compression Pause Duration is Associated with Worse Survival Outcomes Following Pediatric In-hospital Cardiac Arrest, er det første af sin slags.

- Pausernes betydning under hjertestop er ikke blevet undersøgt før på børn, fordi at der ikke har været et stort nok datagrundlag til at undersøge det. Så det er ret unikt, at vi har lavet disse analyser på 371 børn med hjertestop, hvor der er samlet data om kvaliteten af hjertemassagen, siger Kasper Glerup Lauridsen.

En stor ære

Konferencen blev afviklet virtuelt, så der var ikke som normalt en decideret prisoverrækkelse på konferencens store scene. Men det tager ikke glæden fra Kasper Glerup Lauridsen. 

- Det er en stor ære at blive udvalgt blandt de mange gode internationale forskningsprojekter, som bliver sendt ind. Det er jo nok den største anerkendelse, man kan få som forsker ved den her konference, som sammen med den europæiske kongres, må anses for at være den største af sin slags i verden, fortæller Kasper Glerup Lauridsen. 

Kasper Glerup Lauridsens forskning udføres i samarbejde med Center for Akutforskning på Aarhus Universitetshospital og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet. Projektet har haft en række amerikanske samarbejdspartnere fra bl.a. Children’s Hospital of Philadelphia og Johns Hopkins University Hospital på studiet, som er afsluttet. Resultaterne afventer at blive officielt publiceret i et tidsskrift.

For yderligere oplysninger, kontakt:
Kasper Glerup Lauridsen, læge og ph.d.-studerende, tlf.: 2246 7815
Cecilia Honores Møller, kommunikationschef, tlf. 4079 2609