7. februar 2020

Personalet i Kikkertundersøgelser på Regionshospitalet Randers har indført bedøvelsesteknikken NAPS. Med teknikken kan personalet skabe endnu bedre patientforløb for de patienter, der har behov for ekstra bedøvende medicin til en kikkertundersøgelse.

Sygepl udd til bedøvelse af skopi-patienter 013-20_2165 (2).jpg

Tre sygeplejersker og en læge i enheden for Kikkertundersøgelser i Kirurgisk Fællesafdeling har netop gennemført en specialuddannelse i anvendelse af propofol til sedation af personer, der skal have foretaget kikkertundersøgelse af tyktarmen. Bedøvelsesteknikken hedder NAPS (Nurse-Administrated-Propofol-Sedation), og med den kan sygeplejerskerne fin-regulere bedøvelsen til patienterne, så den imødekommer deres behov.

Det har stor betydning for patienter, der eksempelvis gennemgår langvarige og teknisk vanskelige undersøgelser med risiko for smerter og ubehag, patienter, som hyppigt skal gennemgå kikkertundersøgelser, eller patienter som tidligere har haft dårlige oplevelser med kikkertundersøgelse.

- Vi er de første i Region Midt, der indfører metoden NAPS, og vi er overbeviste om, at det bliver til stor gavn for patienterne. Med NAPS forventer vi også en større fleksibilitet, der gør, at vi lettere kan planlægge forløb for de patienter, der har behov for ekstra bedøvende medicin til kikkertundersøgelser, fortæller Anne Sofie Kannerup, ledende overlæge i Kirurgisk Fællesafdeling.

Der er rigtig gode erfaringer med NAPS både internationalt og nationalt, herunder i Region Hovedstaden, hvor personalet fra Regionshospitalet Randers også er uddannet. Anvendelse af NAPS sker i tæt koordination med kolleger i Ortopædkirurgi, Operation og Intensiv, som også har været behjælpelige med eksperthjælp i planlægningen af opstarten af NAPS i Kikkertundersøgelser.