Det eksisterende screeningsprogram for livmoderhalskræft ophører, når kvinden fylder 65 år. En udvidelse af screeningsalderen til 69 år kan måske mindske forekomst og dødelighed af livmoderhalskræft blandt ældre kvinder.

Derfor igangsætter Afdeling for Folkeundersøgelser (AF) et projekt, hvor ca. 20.000 kvinder i alderen 65-69 år i Region Midtjylland inviteres til screening for livmoderhalskræft. Kvinderne inviteres, når der er gået minimum 5 år siden seneste undersøgelse eller screeningsinvitation.  Projektet påbegyndes den 8. april 2019 og forventes afsluttet april 2021.

Kvinderne kan vælge at bestille: 1) tid hos egen læge for at få taget en celleprøve fra livmoderhalsen eller 2) et prøvesæt til at tage en hjemmeopsamlet prøve ved at kontakte AF.

Ad 1)

For celleprøver fra livmoderhalsen taget hos egen læge gælder at:

  • prøven tages på samme måde som andre celleprøver og sendes som vanligt til Patologi, Regionshospitalet Randers
  • prøven analyseres for høj-risiko HPV og evt. celleforandringer som i det eksisterende screeningstilbud til 60-64 årige kvinder, og der vil også her blive påført opfølgningskoder/anbefalinger på svarene fra Patologi
  • egen læge skal aftale med kvinden, hvordan prøvesvar overleveres
  • egen læge har ansvar for at sikre opfølgning af celleprøven
  • Hvis der påvises HPV, anbefales kvinden at blive henvist efter samme kliniske retningslinjer, som for 60-64-årige kvinder med positiv HPV-testFor hjemmeopsamlede prøver gælder at:

Ad 2)

  • kvinden sender selv prøven til undersøgelse på Patologi, Regionshospitalet Randers
  • prøven analyseres for høj-risiko HPV og kan ikke påvise celleforandringer
  • kvinder med HPV-positiv prøve opfordres til at få taget en opfølgende celleprøve hos egen læge inden for 30 dage
  • AF sender prøvesvar med evt. anbefaling om opfølgning til kvinden med kopi til egen læge

AF har ansvar for at kontakte kvinden og egen læge ved evt. manglende opfølgning ved en HPV-positiv prøve. I de tilfælde, hvor kvinden ikke er blevet undersøgt efter tre måneder kontakter AF igen kvinden. Egen læge vil desuden få besked.

AF forventer, at der i projektet skal tages ca. 5.000 celleprøver og ca. 400 opfølgende celleprøver hos egen læge. Honorering af almen praksis i dette projekt vil følge samme takster som i det eksisterende screeningsprogram og vil blive udbetalt via praksisafregning (ydelse: 0101 og 2102).

Ved spørgsmål kontakt:

Mette Tranberg, post doc, ph.d.
Afdeling Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers
Mail: mettrani@rm.dk
Tlf. 78 42 02 64